Den ekonomiska rensningens mot-kartografi

 

Bilden ovan är hämtad från projektet ”THIS IS NOT AN ATLAS” (kan inte nog rekommendera deras bok) och föreställer en karta över staden Valparaiso i Chile där man försökt kartlägga olika typer av orättvisor, som gentrifiering, fattigdom, övervakning och korruption.

Just nu pågår också ett intressant projekt i Toronto där man försöker kartlägga all exkluderande design i staden.

Det skulle vara intressant att försöka göra en kombination av de båda projekten. En sorts mot-kartografi över Malmö eller vilken annan stad som helst. Kartlägga olika former av det fenomen som ibland kallas ekonomisk rensning.

Ekonomisk rensning pågår i främst större städer och innebär att fattiga tvingas bort från vissa områden. Rensningen sker med hjälp av bland annat konstgjord bostadsbrist, höga hyror på lokaler och bostäder, privatiseringar, skuldsättning och exkluderande design.

En del former skulle vara ganska enkla att kartlägga, andra ganska svåra. Man skulle exempelvis kunna försöka gestalta:

Exkluderande design
Det vore möjligt att åka runt till torg, stationer och andra platser och helt enkelt bara pricka av. Inte riktigt så enkelt som man kanske kan tro dock eftersom den allra vanligaste formen av exkluderande design är att ta bort saker.

Det går ju att göra lite roligare varianter i ”tipsform”. Var kan du fortfarande handla med kontanter? Var kan du få tag på gratis el? Var går det att övernatta?

Gentrifiering
Här skulle man kunna utgå från en rad olika faktorer. Kom gärna med förslag. Hyror? Bostadspriser? Ombildningar? Pris- eller hyresökningar? Förekomsten av ekologisk mat på livsmedelsbutiker (ok, det där sista var ett skämt).

En amerikansk sida för privatekonomi har gjort en karta som visar hur mycket du måste tjäna för att ha råd med en genomsnittligt dyr bostad i varje delstat. Kanske kan den fungera som inspiration?

Privatiseringar
Vilka områden och verksamheter är allmänna, offentliga och privata? Torg som blivit köpcentrum?

Utvecklingen har ännu inte gått så långt som i Storbritannien där det numera finns ”Pseudo Public Places”. Det är platser som verkar offentliga, men som i själva verket är ägda och kontrollerade av privata företag och underkastade helt andra regler än ”riktiga” offentliga platser. De här platserna, som kan vara exempelvis torg eller parker, blir fler och fler i Storbritannien. Anledningen är att samhället inte har råd att ta hand om dem, så de överlåter skötsel och kontroll åt privata företag.

The Guardian har gjort en karta över sådana här områden i centrala London.

Det förekommer också pseudoprivata platser,  det vill säga platser som kan verka privata, men som i själva verket är offentliga. Det kan handla om en bostadsrättsförening som placerat några buskar så det ser ut som om en del av parken är deras innegård. Det kan handla om företaget som har ett mer eller mindre permanent event på ett torg.

Dolt arbete
Städer är fulla av mer eller mindre dolt arbete som gör det möjligt för oss andra att gå på krogen sent, shoppa varje dag i veckan, få mat levererad till dörren eller kunna åka såna där elsparkcyklar. Var utförs arbetet och vilka typer handlar det om? Det går ju också att jämföra med förekomsten av helt vanligt öppet arbete. Finns del möjligen ett samband, att det vanliga arbetet förutsätter en mer eller mindre dold sektor för att fungera (förlåt för retorisk fråga)?

Man kan ju tänka sig en rad varianter på detta. En annan amerikansk karta visar inte bara vilken den största arbetsgivaren i varje delstat är. Den lyckas på samma gång illustrera det ”post-industriella” samhället på ett mycket bra sätt (spoiler: Walmart och ett gäng edu-factories).

Jag är – som trogna läsare vet – särskilt intresserad av den så kallade publikvaran. Den kanske är värd en helt egen kartläggning? Var, förutom på de små skärmar vi bär med oss, tillverkas den?

Skuld
Var är det möjligt att skuldsätta sig? Precis överallt om du har en telefon såklart, men även andra möjligheter skulle kunna kartläggas. Är de koncentrerade till vissa platser? Sammanfaller de med närvaron av butiker? Vilka butiker? Finns det andra fenomen som hänger ihop? Som exempelvis olika typer av spel?

Fyll gärna på med fler förslag på saker att kartlägga och sätt att kartlägga dessa och ovanstående.