Länsman spekulerar

Kulturindustrin flyttar fram sina positioner. På onsdag förlänger EU upphovsrätten för inspelad musik med 20 år, från 50 till 70. Här hemma har de fått polis och skola att jaga barn. Som tur är gick det väl den här gången.

Jag vet inte hur ofta jag hört att man inte skulle jaga småfildelare. Fredrik Reinfeldt har själv påstått att vi inte ska kriminalisera ”en hel ungdomsgeneration”.

Det var givetvis lögn. I hemlighet har polisen bildad en nationell specialenhet. Just för att ge sig efter de två miljoner svenska som fildelar. Just för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration.

En av ledarna för enheten, kammaråklagare Henrik Rasmusson, är filosofiskt lagd:

Straff ska ju verka avskräckande och få folk att sluta begå brott. Jag tror att det har effekt på genomsnittsfildelaren – det här är ett white collar crime.

Bäste Henrik Rasmusson. Visst kommer det att ”ha effekt”. När ni jagar barn på det här sättet kommer de två miljonerna fildelarna, och en hel del andra, att tappa förtroendet för rättssamhället. Det skiter din husse Kulturindustrin i, men jag inbillar mig att dina kollegor kommer att finna detta problematiskt.