Bakom slöjan, en vara

Jan Björklund inleder valspurten med att fiska i det allra brunaste vatten han kan hitta. Han vill ändra skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja.

Det finns några saker som kan verka lite märkliga med utspelet. Dels är det väldigt få kvinnor som bär heltäckande slöja. Dels har rektorer redan möjligheten att förbjuda lärare att ha slöja om det stör undervisningen.

Det är alltså ett högst symboliskt förslag. Ett sätt att göra islam till en valfråga. Ett försök att göra en grupp människor som knappt ens existerar till ett problem för att locka väljare som stör sig på muslimer.

Det kan också verka konstigt att en företrädare för ett liberalt parti har så starka åsikter om hur folk går klädda att han känner sig tvungen att lagstifta i frågan.

Detta är dock ganska logiskt. Heltäckande slöjor krockar nämligen med en av liberalismens grundpelare. Då tänker jag inte på individens fri- och rättigheter utan på myntets baksida, kapitalismen.

Kapitalismen tvingar oss alla att sälja vår arbetskraft, vare sig vi vill eller inte. Den tvingar oss alla att vara varor. Detta föder en logik som tvingar – särskilt kvinnor, särskilt personer med serviceyrken – att ständigt exponera sina kroppar. I Tyskland är det exempelvis både tillåtet och vanligt att annonsera efter personal som ”ser bra ut”.

Den som döljer sitt utseende – och därmed sin vara – bryter mot den här logiken. I en värld där vi alla är till salu får man inte slarva med förpackningarna. Vi är vandrande CV:n där vårt utseende, vare sig vi vill eller inte, är en viktig del. På den prekära arbetsmarknaden måste vi ständigt vara annonser för oss själva som berättar att vi är villiga, flexibla, har stora nätverk och ser jävligt bra ut.

En liberalt förpackad arbetare kan alltså inte ha heltäckande slöja. Ett liberalt förpackat stycke arbetskraft visar istället tydligt vad han eller hon har att sälja. Ungefär som de mer eller mindre nakna människorna i den reklam översvämmar våra urbana miljöer. Så det är väl lika bra att ungarna lär sig det här redan i skolan?

Läs också:

Dagens Konflikt

Ali Esbati