Supervalåret: det är aldrig försent att starta eget

t5fcw4d8k0tqfm

Mitt i allt brunt elände i EU-valet finns faktiskt också några glädjeämnen. Ett av dem är det spanska vänsterpartiet Podemos (”Vi kan”). De fick 8 procent av rösterna och kämpar bland annat för medborgarlön (eller garanterad basinkomst som det tydligen heter nuförtiden), sänkt pensionsålder, maximilön och arbetstidsförkortning. 8 procent motsvarar ungefär en miljon röster och ger 5 platser i EU-parlamentet, alltså fler än alla svenska partier utom S.

Det unika med Podemos? Det bildades 11 april i år. Ok, de startade inte helt på noll utan har sina rötter i de omfattande protesterna som startade 2011 och rörelsen 15-M. Men ändå.

Så om du (eller jag) vaknar upp i morgon och får för dig att starta ett nytt radikalt vänsterparti behöver det inte vara en dålig idé.