Konstgjord konflikt i Sydsvenskan

Underhållningsindustrin är ofta sina egna värsta fiender. Men en sak har det lyckats med, vilket bland annat Copyriot påpekat. De har med stor framgång prånglat ut en bild av att fienderna i konflikten kring upphovsrätt är pirater och stackars fattiga konstnärer. 

Några som uppenbarligen svalt den här myten med hull och hår är Sydsvenska Dagbladets oberoende liberala ledarredaktion. Dagens ledare beskriver fildelarna som skurkar och de som får sin upphovsrätt kränkt som offer. 

I samma tidnings kulturdel kan man  läsa att SF Bio 2008 gjorde sitt bästa resultat på tjugo år. PÅ SFs hemsida står att de amerikanska filmbolagen tjänat mer pengar än någonsin under 2008. 

Alex Kugelberg, Biografansvarig på SF i Malmö som i morgon öppnar en ny biograf, beskriver läget så här:

– I Malmö hade vi vårt bästa år någonsin 2008, vi får neka folk för att vi inte har plats.

Det är något som inte stämmer här. Jag kan hålla med om att upphovsmännen i någon mening är offer. Men vilka är egentligen skurkarna? De som gör rekordvinster på upphovsmännens material eller de laddar ner filmerna?

IPRED är en eftergift åt en rik bransch som vill bli ännu rikare. Så Stefan Sauk, om du läser det här och fortfarande käkar nudlar har jag ett tips. Vill du ha skälig ersättning kanske du ska vända dig de som gör rekordvinster på ditt arbete. Inte till de som gillar dina filmer.