Sjöstedt kastar röster i glashus

6l7gvlk2xygl6u

Jonas Sjöstedt tycker att en röst på Feministiskt initiativ är bortkastad eftersom de ”nog inte kommer in i varken parlament eller riksdag”. En märklig kommentar. Jag undrar hur Sjöstedt ser på ”kamrat fyra procent”, de personer som vid flera val ”kastat bort” sina röster genom att taktikrösta på ett parti som annars kanske inte kommit in i riksdagen. Nämligen Sjöstedts eget.

Kanske känner han sig hotad. Bland Feministisk initiativs företrädare återfinns ju Vänsterpartiets överlägset mest framgångsrika partiledare genom tiderna, Gudrun Schyman. Under vars ledning Vänsterpartiet dessutom lyfte av egen kraft istället för att som nu vara beroende av att Socialdemokraterna gör bort sig. Kanske skrämmer utvecklingen i Danmark, där det förhållandevis nya vänsterpartiet Enhedslisten sprungit ikapp, om och varvat Vänsterpartiets trötta systerparti Socialistisk Folkeparti. 

Att Feministiskt initiativs framgångar senaste tiden skulle bero på att Vänsterpartiet inte är tillräckligt bra när det gäller jämställdhet avfärdar han hursomhelst på ett arrogant vis. Enligt Sjöstedt finns det inget annat parti i Sverige eller EU som jobbat så mycket med jämställdhet. Synd bara att alla väljare inte uppfattat hur förträffliga Vänsterpartiet är på området. SIFOs senaste väljarundersökning visar exempelvis att endast KD har mindre stöd än Vänsterpartiet bland kvinnor som saknar gymnasieutbildning.

Vilka röster som blir bortkastade återstår hursomhelst att se. Röster på ett Fi som inte kommer in i riksdagen, men sätter jämställdhetsfrågor på dagordningen och pressar andra partier? Eller ett V som når så stora framgångar att de till och med får sitta i en regering och kompromissa bort all vänsterpolitik? Jag misstänker att vi får anledning att återkomma om detta.