Ett premiumkonto för röven

Verkligheten överträffar ju ofta dikten. Eller förlåt, verkligheten överträffar ofta konsten. Eller jag menar, konsten föregår ofta verkligheten

Eller såhär: hur hemska föreställningar vi än har om framtiden kan vi vara säkra på att det inte bara kommer att bli värre än vad vi kunnat förställa oss. Någon kommer dessutom att tjäna pengar på det.

För ett antal år sedan konstruerade konstnären Fabian Brunsing en bänk med spikar som stack upp ur bänkskivan. Bredvid bänken fanns ett myntinkast och om man stoppade i en slant drogs spikarna ner och bänken blev möjlig att sitta på.

Detta är en av de bästa illustrationer av fenomenet exkluderande design som någonsin gjorts. Bänken visar att tillträde till våra städer och offentliga miljöer är ekonomiskt villkorat.

Verkligheten, här representerad av parkförvaltningen i Yantaiparken i Kina, tackade för tipset och började tillverka likadana bänkar. Detta var ju ett förträffligt sätt att lösa trängseln i parken. Man gör helt enkelt bekvämligheten ekonomiskt villkorad.

Verkligheten, den här gången representerad av biltillverkaren BMW, var dock inte nöjda där. Varför ska det vara gratis att värma rumpan när man åker bil tänkte de och hittade en prenumeration för sätesvärme.

Vad nästa sak att avgiftsbeläggas blir kan vi bara spekulera i. Dricksvatten, slänga sopor eller cykelbanor? En sak kan vi dock vara säkra på. Åtminstone i början kommer det att finnas att konto som påstås vara ”gratis” och där du är tvungen att lyssna på tre reklamjinglar innan locket till soptunnan går att öppna.

STÖD DEN HÄR BLOGGEN