ABC: dysergi

overcooking_destroys_vitamins_wwii_poster-r33545848edd94474a22d248f3eb1d02a_z3w4z_8byvr_1024

Dysergi är motsatsen till synergi och innebär att något som tidigare skötts av en aktör tas över av flera som tillsammans gör ett sämre jobb. Du som efter avregleringen försökt hämta ut medicin på ett apotek och fått napp först på femte försöket vet vad jag talar om.

En naturlig följd av valskyldighet är att alternativen vi tvingas välja bland blir fler. Tyvärr blir de också sämre, särskilt inte ur ett större perspektiv. Det finns inte ett enda exempel på någon verksamhet eller tjänst som blivit bättre av att avregleras. Detta är inte så konstigt med tanke på att syftet med avreglering inte är att höja effektivitet eller kvalitet, utan att människor sa kunna tjäna pengar på sådant som tidigare skötts av samhället.

Exempel: På gatan där jag bor delar minst fyra företag ut post. Det finns ett tidningsbud, flera reklamutdelare samt två olika företag som delar ut vanlig post. Företagen har samma rutter. Ibland gör de två brevbärarna och småpratar med varandra. Trevligt, men vi hade sparat både miljö och arbete om en och samma brevbärare tagit hand om all post på gatan.

FLER ORD HÄR