Frankie Knuckles 1955-2014

Franki Knuckles (cc) deepstereo

Frankie Knuckles, The Godfather of House Music, föddes i Bronx i New York 1955 och började spela skivor på stadens klubbar i mitten av 70-talet. På den tiden spelade han soul, disco och R’n’B ofta tillsammans med en annan legendarisk DJ, Larry Levan. 1977 flyttade Frankie Knuckles till Chicago för att ansvara för musiken på klubben The Warehouse.

Till en början spelade Frankie Knuckles R’n’B och disco även där. Han kryddade den dock alltmer med europeisk elektronisk musik som Kraftwerk, Cabaret Voltaire, Deutsch-Amerikanische Freundschaft och Liaisons Dangereuses. I början betydde ”house” varken mer eller mindre den musik som spelade på The Warehouse. Men ju mer Frankie Knuckles och andra Djs experimenterade, desto tydligare började en helt ny musikstil kristalliseras.

Frankie Knuckles hade köpt en trummaskin, en Roland 909a, av Derrick May, som anses vara en av grundarna till systergenren techno. Han använde den för att vässa beatsen på discolåtarna han spelade på klubben. Trummaskinen tog över allt mer. Extra bastrumma, trumloopar och syntetiska handklapp blev mer eller mindre standard, oavsett hur musiken lät i ”original”. Till sist blev 909an så dominerande att Frankie Knuckles och hans kollegor slutade kalla låtarna de spelade för ”songs” och döpte dem till ”trax” istället, vilket också blev namnet på ett av de mest legendariska skivbolagen. Resten är, som det brukar heta, historia.

The Warehouse var proppfullt från midnatt på lördagskvällarna till långt in på söndagarna. Entréavgiften var låg, de bjöd på frukt och dryck och dansgolvet var ett intensivt hedonistiskt gytter. Även om klubben främst besöktes av homosexuella afroamerikaner och latinos var alla välkomna, vilket inte var vanligt då. Den attityd som föddes på The Warehouse har präglat housescenen nästan lika mycket som musiken. Det är svårt att exempelvis föreställa sig en klubb som Berghain utan den här inkluderande attityden.

1983 beslöt sig dock The Warehouse ägare för att dra nytta av klubbens popularitet och fördubbla inträdet. Resultatet blev att Frankie Knuckles lämnade The Warehouse och tog med sig stampubliken till sin egen klubb The Power Plant. Sedan dess har Frankie Knuckles spelat i stort sett överallt där house har minsta betydelse. Han har givit ut oförglömlig och banbrytande egen musik och gjort ett antal fantastiska remixar av andras låtar.

Vila i frid, Gudfader-House. En miljon dansgolv är dig för evigt tacksamma.