Rent mjöl i Västerås

054mw6yv8akahe

Visste du att centrala Västerås utsetts till ”årets stadskärna”? Men vänta, det blir ännu bättre. Besökarnas rörelser i stadskärnan kartläggs dessutom med hjälp av ett 20-tal dosor som registrerar signaler från mobiltelefoner. Besökarnas exakta rörelsemönster mäts sekund för sekund och meter för meter (ja, om du har wifi påslaget alltså). Däremot påstår de ansvariga att informationen är avidentifierad, det mäts alltså inte vem som rör sig var.

Vad nästa steg blir går det bara att spekulera i. Kanske kan systemet användas till att förmedla så kallad riktad reklam?

”Du som är intresserad av heminredning kanske skulle ta en titt i skyltfönstret här framme till höger.”

”Om du svänger till vänster i nästa korsning hittar du en bokaffär som har uppföljaren till den där boken du köpte från Amazon förra veckan”

Vad FRA, NSA och resten av gänget kan göra med den här typen av information är givetvis också svårt att säga. Vad vi däremot vet är att Västerås Citysamverkan bara vill västeråsarna gott. Och att du som har rent mjöl i påsen som vanligt inte har någonting att frukta