Guide till en icke-fascistisk livsstil

Det började med att jag skulle översätta några rader ut boken Anti-Oedipus av de franska poststrukturalisterna Gilles Deleuze och Felix Guattari. Det sägs vara världens mest sålda filosofiska verk. Men med tanke på att boken är helt obegripligt lär det också vara världens minst lästa och förstådda.

Som tur är har Michel Foucault skrivit ett förord. Inte heller det är glasklart, men går åtminstone att hantera. Jag gjorde en första version för några år sedan och har med jämna mellanrum angripit det igen. Varje gång blir det bara kortare och kortare. Misstänker att det till slut inte kommer att finnas något kvar. Om detta beror på att jag införlivat eller övergivit texten är svårt att säga. Så här ser den hursomhelst ut just nu…

GUIDE TILL EN ICKE-FASCISTISK LIVSSTIL

Begär i våra tankar
Begär i våra handlingar
Begär medan vi störtar den rådande ordningen

Ars erotica
Ars theoretica
Ars politica

Begär medan vi jagar iväg fienden
De politiska asketerna
Revolutionens byråkrater
Psykoanalytiker och semiologer av vart enda tecken och symptom
Fascismen
Snuten i din skalle.
Som får oss att älska makt
Som får oss att vilja bli exploaterade

Befria vårt språk
Våra handlingar
Våra hjärtan
Våra nöjen
Från fascism

Var olydig
Mot lagar
Mot begränsningar
Mot brist

Låt tankar, handlingar och begär
Flöda genom spridning,
Genom sammanblandning
Genom splittring.
Genom ett myller av kombinationer.

Tro inte att du behöver vara dyster bara för att du kämpar
För att det du kämpar emot är avskyvärt
Det är när du låter dina begär leda kampen
Som den revolutionära kraften uppstår

Jag har spelat in ett soundtrack också. Du hittar det som vanligt på Throw me away. Det finns ingen bättre än att läsa onödigt krånglig filosofi till tonerna av enformig house, djup bas och märkliga röstsamplingar.