Hur mycket betalar du för att bli såld?

d7ae4c493d2f0290bc2ec8106d0349f493e5d4cc7752f0d8012c78a206ef8e4f

Jag har tidigare skrivit om varför tidningar som Expressen hatar Adblock och liknande program. Reklam är en viktigt inkomstkälla för många tidningar, i några fall den enda inkomstkällan till och med. Tidningarna säl­jer sina läsare – det vill säga potentiella konsumenter – till annonsörerna. Men om läsarna använder adblock blir de ju värdelösa som varor.

Även om vissa tidningar påstår sig vara gratis är kostnaden för reklamen alltid inbakad i det pris vi betalar när vi köper varan i reklamen. Den enda skillnaden mellan en kultur­produkt vi betalar för direkt och en som är ”gratis” är när, inte om, vi betalar för den. Det är alltså alltid läsaren som betalar för ”gratistid­ingen”. Det är också läsare som i slutänden betalar de extra pengar som exempelvis Expressen drar in på reklamen.

Egentligen är ”reklamfinansierade” produkter faktiskt dyrare än motsvarande utan reklam. Inte nog med att du faktiskt betalar för dem vid ett annat till­fällle. Du utför också motprestatio­nen att ta del av reklam. Om du inte använder Adblock alltså.

Inte nog med det. Ibland kostar det pengar att ta del av reklamen också. Om du har ett nätabonnemang med fast avgift blir det ingen extra kostnad. Men om du betalar för hur mycket data du laddar ner blir det dyrare och många telefonabonnemang fungerar just på det viset.

Jag har exempelvis en viss mängd data som jag får ladda ner varje månad utan att det kostar extra. Överskrider jag den gränsen får jag betala. Jag använder ofta telefonen som modem så det händer med jämna mellanrum.

Den exakta kostnaden för att ta del av reklam beror givetvis på vilket abonnemang du har. Det beror också på hur mycket reklam som finns på sidorna du går in på. New York Times undersökte nyligen hur lång tid det tog att ladda ner reklam jämfört med redaktionellt innehåll på femtio stora nyhetssajter.

Det skulle vara intressant att se en liknande undersökning av svenska tidningar.  Hur mycket kostar det att ladda ner reklam på Expressen? Om du inte använder det av tidningen hatade programmet Adblock alltså?

Hursomhelst. Om du inte använder Adblock, riskerar du att betala för att bli såld.