Nutiden – 1900-talet 2-0

Det har varit val i ännu en huvudstad som ligger närmare mitt hem än Stockholm. Berlin. Även här gick det dåligt för nästan alla utom en uppstickare. Piratpartiet.

Piratpartiet? Det låter ju inte så kul, kanske du tänker. Men Piratpartiet i Berlin är annorlunda. De tar ställning i flera frågor som borde intressera även den svenska vänstern. Förutom de vanliga nät- och integritetsfrågorna, där de bland annat vill ha en offentlighetsprincip som ser ut som vår, driver de krav på fri kollektivtrafik, ökad satsning på utbildning, legalisering av husockupationer, frikostig integrationspolitik och garanterad basinkomst.

För andra gången på en vecka sticker relativt nya partier upp med radikala program och når stora framgångar. Nästan 9% av berlinarna röstade på Piratenpartei, nästan 17% av köpenhamnarna på Enhedslisten.

Kanske den svenska traditionella vänster kan lära sig något? Innan samma sak händer här. Eller förrresten. Gör inte det.