Noll timmars studiecirkel

siesta

 

Det dök upp en fråga om tips på läsning om kampen för noll timmars arbetsdag med bibehållen lön. Jag har sammanställt en lista…

 

För några dagar publicerades en intressant artikel på Newsmill, som då och då levererar riktiga guldkorn men som för det mesta är blogosfärens motsvarighet till Ring P1. Artikeln hänvisar till en utredningen ”Prosperity without growth” beställd av den brittiska regeringen som ”betonar vikten av kraftigt sänkt arbetstid som en grundbult för att komma till rätta med såväl arbetslösheten, klimat- och miljöförstöringen som hälsoproblemen i samhället”. Jag har inte hunnit läsa den själv, men återkommer snarast med en rapport. 

 

Självaste Toni Negri bidrar med en egen lista (i urval):

 

Philippe van Parijs Real Freedom for All

André Groz Reclaiming Work

Ulrich Bech The Brave New World of Work

Stanley Aronowitz och Jonathan Cutler (red) Post-Work

 

Andra tips:

 

Slutet av Johan Söderbergs “Allt mitt är ditt”
Delar av Imperiet av Hardt och Negri
Tidningen Fronesis temanummer om arbete (rekommenderar ALLT Fronesis ger ut).
Delar av Cyber-Marx av Dyer-Whiteford

 

Klassiker:

 

Bob Black: Avskaffa arbetet!

Paul Lafargue: Rätten till lättja – Vederläggning av ”Rätten till arbete”

 

Ovanstående lästips handlar som sagt om att sänka arbetstiden. För tips om vad vi ska göra under den tid vi tyvärr är tvungna att jobba kan jag rekommendera den här sidan:

 

Motarbetaren

 

Det finns ju absolut ingen motsättning mellan att kämpa för att sänka arbetstiden och att kämpa för att den tid vi måste arbeta är så dräglig som möjligt. Tvärtom. Alla ”förhandlingar” utgår från styrkepositioner. Ju starkare vi är desto mer radikala förändringar kan vi genomdriva. 

 

Att vi en gång i tiden gick från femton timmars arbetsdag till åtta, från sju dagars arbetsvecka till fem är inget vi fått gratis, utan ett direkt resultat av klasskamp. Tyvärr var det typ 100 år sedan så det är på tiden att flytta fram positionerna igen.