4-timmarsidioten

pmdbiwcac1neh1

Jag har försökt att tiga ihjäl honom. Precis som jag försökt göra med L**s V***s. Föga framgångsrikt dock. Båda dessa herrar verkar vara idioter på ett sätt som ligger helt rätt i tiden.

Första gången jag stötte på kampsportaren, vagabonden, ­affärsmannen, dansören och stekaren Tim Ferriss hade han ”kommit på” en metod som förkortar arbetsveckan till fyra timmar. Hans egen alltså. Boken 4 timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre handlar inte om att flytta fram arbetarklassens positioner. Tvärtom. Den innehåller individuella lösningar på det strukturella problemet att vi jobbar alldeles för mycket. 4 timmars arbetsvecka är bitvis ganska kul och innehåller precis som alla andra självhjälpsböcker ett och annat användbart tips. För den som orkar bortse från hel­heten.

Så vad är Ferriss trick? Enkelt. Du hittar bara någon som tjänar mindre än du. Gärna så mycket mindre som möjligt, men som fortfarande kan göra samma saker som du själv. Gärna ännu bättre. Gärna i Indien. Sedan är det bara att lägga ut så många av dina egna arbetsuppgifter som möjligt på den här personen. Eller ännu hellre personerna. Gärna så mycket som möjligt av ditt privatliv också. Som att be frugan om ursäkt för att du är ett självupptaget svin. Inga konstigheter.

Man köper alltså någon annans arbete, säljer det vidare och kammar hem mellanskillnaden. Känns det igen? Det kallas ”kapitalism” i vanliga fall och jag är ledsen Tim, men det är varken en ny eller spännande lösning. Din egen överbetalda arbetsvecka blir några andras underbetalda.

Jag hade precis lyckats förtränga Ferriss då han dök upp med en ny bok. I 4-timmarskroppen: En extremguide till snabb fettförbränning, ökad styrka, maximal prestationsförmåga och bättre sexliv är det våra kroppar han vill åt. Den som läser boken kan bland annat lära sig att:

Bli starkare

Få större muskler

Bli av med en massa kroppsfett

Minska sömnbehovet till två timmar per natt

Springa snabbare

Förbättra sexlivet

Få dubbelt så många spermier (ja, det är en bok för ”grabbar”)

Ge sin kvinnliga partner en femtonminutersorgasm (om du är man alltså)

Fixa skador (med hjälp av anabola steroider)

Egentligen gillar jag Ferriss projekt, som han kallar att ”hacka kroppen”. Stora delar av boken ligger ute på nätet och det mesta Ferriss tipsar om är gratis eller åtminstone enkelt att genomföra. Han bidrar dessutom med en hel del vettiga synpunkter på kost och träning. Det är verkligen inte omöjligt att radikalt förbättra sin hälsa och fysik genom att träna fyra timmar per vecka. Eller två timmar för den delen.

Men boken innehåller också en hel del överdrifter, vilseledande tips och rena lögner. Den som ägnat minsta tid åt styrketräning vet exempelvis att det inte går att lägga på sig 15 kilo muskler på fyra veckor. Inte ens om du använder de steroider Ferriss skriver om. Steroiderna brukar dessutom också vara ett säkert sätt att få, inte bara bli av med, de skador Ferriss beskriver.

Avdelningen om den kvinnliga orgasmen förtjänar särskild uppmärksamhet. Det handlar alltså om hur en heterosexuell man kan ge sin partner en femtonminutersorgasm. Alla andra preferenser och kombinationer är exkluderade.

I alla sammanhang där män beskriver, eller på andra sätt hanterar, andra mäns kroppar uppstår en särskild stämning. Vi kan kalla den latent homoerotisk. Du hittar den på gym, idrottsanläggningar, omklädningsrum, hos sportjournalister och i träningsböcker.

Män som är osäkra på sin egen sexualitet har svårt att hantera den här stämningen. Det yttrar sig i att de känner ett behov av att manifestera att de minsann är heterosexuella. Vilket resulterar i snack om snygga tjejer, skryt om sexuella erövringar, tvångsmässiga uttalanden om kvinnliga attribut eller, som just i det här fallet, två hela kapitel om hur en man kan ge sin kvinna en femton minuter lång orgasm.

Jag utgår från att Ferriss senaste verk, The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life, är en bok för grabbar som handlar om hur man tillfångatar fattiga och lagar en middag av dem i syfte att imponera så mycket på sin minst lika heterosexuella partner att det vankas ligga.

Det går faktiskt att se själva fenomenet Tim Ferriss som en fyra timmars sammanfattning. Av allt som är sjukt med samhället.

Ur Arbetaren 13-14 2013