Pure ideology, som pappa brukar säga

För några dagar sedan tapetserades halva stan med såna här skyltar. Men vad säger den egentligen?

Dels förmedlar den ett antal normer, särskilt tidsliga. Den reducerar aktiviteten att handla livsmedel till att just köa och antyder att den innebär ett slöseri med tid som bör undvikas. Just detta är inte något ovanligt. Reproduktiva sysslor förminskas ofta på olika sätt.

Missförstå mig rätt. Det finns en rad mycket goda skäl till att vilja spara tid i vardagen. Jag försöker bara reda ut vad som händer när vi sparar tid på just det här sättet.

Skylten förvandlar också tid till en vara. De livsmedel som inhandlas kommer ju inte att anlända till dörren automagiskt. Den som handlar på det här sättet betalar någon annan för att hämta dem och köper därmed dennes tid.

Skylten är också ideologisk i betydelsen att den döljer en rad maktrelationer. Den döljer just det faktum att tid inte alls sparats utan köpts. Den döljer att någon annan lägger tid istället. Att någon annan färdas genom staden med allt vad det innebär i form av stress och risker i trafiken.

Jag vet ingenting om villkoren för de anställda på just det här företagen. Men det är väldigt vanlig att bud inom den så kallade gigekonomin är helt eller delvis uppgiftsbetalda. De får alltså inte betalt för den tid de arbetar utan för de uppdrag de utför. Detta innebär bland annat att all icke-produktiv tid bekostas av budet. Är det kö i affären minskar budets betalning. Är det stopp i trafiken, sega trafiksignaler, ombyggnader av vägen minskar budets betalning. Det samma gäller såklart om inga uppdrag dyker upp.

Många företag inom gigekonomin har dessutom en medveten brist på uppdrag (Edin 2022). Detta för att det ska finnas tillräckligt många lediga bud som genast kan ta sig an en leverans så att kunden slipper vänta och verkligen får hem maten på de där tio minuterna. Är buden uppgiftsbetalda koster det ju inte företagen något extra att ha många bud. De får ju bara betalt när det utför uppdrag, inte för att vänta.

Framförallt döljer skylten på flera sätt det faktum att människors tid värderas olika. Din egen tid är så värdefull att dum borde betala någon annan för att hämta din mat eftersom din tid är så mycket mer värdefull. Den döljer det faktum att människors tid värderas olika. Om det inte vore så skulle den här typen av tjänster inte finnas i någon större skala.

Tror du mig inte kan du alltid fråga Tim ”fyratimmarsidioten” Ferriss.

Läs mer om företaget i fråga på Gigwatch

——————————————

STÖD DEN HÄR BLOGGEN