České Budějovice – Linz – Salzburg

Lämnar České Budějovice på långfredagen som inte verkar vara det minsta lilla helgdag. Allt är öppet som vanligt och den lokala syltan serverar dagens lunch. Jag hade gärna unnat knegarna ledigt en sån här fin vårdag. Och egentligen alla andra dagar också.

När vi minskar arbetstiden ett första steg, vill du ha två timmars kortare arbetsdag eller en dags kortare arbetsvecka? En gång i tiden hade jag ett jobb där jag var ledig var fjärde vecka. Dock inte med bibehållen lön, men det var det värt.

Långsamt söderut genom såsochpotatisland. Tåget stannar vi varenda ställe där det ligger fler än tre hus i klunga. En hel del andra ställen också. De flesta har ett vackert stationshus med en stins som kommer ut och tittar kritiskt på sin klocka.

En kille med en planka kliver på vid en station och av vid nästa. Två timmar och fyrtio år senare stannar vi i Linz och hinner byta till höghastighetståg mot Salzburg. I samma stund ringer Ladilav Horatius och vill ha tillbaka sin nödbroms.

Salzburg är en sådan där stad som verkar varit civiliserad medan mina förfäder jagade mamutt for a living. Mozart växte upp här och alla speglar sig i hans glans. Eller åtminstone säljer såna där chokladbollar.

Salzburg är också hemort för den en gång i tiden thailändska energidrycken Red Bull. Deras närvaro är nästan på mozartnivå. De har till och med köpt stadens fotbollslag och döpt om det till Red Bull Salzburg.

Där kan vi snacka om spotifiering. Kan inte vara särskilt kul att hålla på det laget. Det är inte första gången de döper sig efter sina sponsorer. Varför är inte sådana tilltag förbjudna? Red Bull Södermalm? Jag ryser vid blotta tanken.