Berlin – Prag – České Budějovice

Det är lätt att bli kvar i Berlin länge än planerat. Ibland flera månader. Lyckas dock den här gången och smiter förbi Prag av bara farten ner till České Budějovice vid österrikiska gränsen.

Stadens tyska namn är Budweis och de har bryggt öl här sedan dag 1. Då syftar jag inte på det spotifierade ”Budweiser”som stulit sitt namn från staden utan det egna Budovar som också kallas ”Budweiser” där de får.

Det pågår nämligen en rättslig strid om att få kalla sitt öl Budweiser, det vill säga öl från staden Budweis.

Det amerikanska bryggeriet Anheuser-Busch har nämligen – och dessutom lögnaktigt – fått rätt att påstå att deras undermåliga öl är från staden, medan det utmärkta öl som verkligen bryggs här förbjuds att göra samma sak.

Det är spotifiering i dess mest bisarra form. Ta en tradition och ett geografiskt faktum, inhägna det, ljug och försämra produkten.

I protest mot detta och i strid med min natur dricker jag öl i protest. Märkligt nog serveras inte Budvar på de flesta ställen utan Urquell eller Staropramen som jag får lära mig betyder samma sak. Urkälla. På Tyska respektive tjeckiska.