Trans Europe Express

Bloggen kommer att uppdateras sporadiskt under de närmaste tre veckorna. Jag ska nämligen ge mig ut i Europa för att undersöka hur det står till med spotifieringen.

Mestadels kommer jag att resa med tåg, det mest civiliserade föremedlet som finns. Möjligen i konkurrens med cykeln.

Huvudmål för resan är Slovenien. Därifrån kommer några av mina allra främsta inspirationskällor, NSK, Laibach och Slavoj Zizek.

När jag en gång i tiden startade Högdalen Business School var Laibach och Neue Slovenische Kunst stora förebilder. Jag ville behandla vår totalitära ideologi – kapitalismen – på samma sätt som de hanterade sina – fascismen och statskapitalismen. Jag ville vara mer kapitalist än kapitalisterna själva och dra tjuvsamhället till sin spets, precis som NSK gjorde med de olika samhällssystem som avlöst varandra i Slovenien.

Den fantastiska boken Interrogation Machine av Alexei Monroe är givetvis med på resan.

Slavoj Zizek är jag ohälsosamt fascinerad av. Jag vill verkligen hålla med honom om allt, även om det vid några få tillfällen är svårt. Zizek blandar popkultur, särskilt film, med marxism och den smått obegriplige franske psykoanalytikern Lacans läror. Eller förlåt. Att Lacan skulle vara svår att förstå är klasspropaganda om man får tro Zizek.

Så ok då. Jag ska ge honom chansen att bevisa just detta med hjälp av hans ”How to Read Lacan”.

På återseende!