Adrian Vs Brynolf

Adrian Hörnquist gjorde två intervjuer till efterlystreportaget jag berättade om igår. Jag har fått det stora nöjet att presentera dem här på Skumrask. Till vardags håller Adrian och några vänner till på mycket läsvärda Throw me away. Bilden ovan är skapad av Martin Hultman.

Först ut är intervjun med den pensionerade åklagaren Brynolf Wendt. Brynolf är en sån där skön stofil som delar in mänskligheten i två kategorier. Häktade och ännu inte häktade.

Håll i er!

Var det roligare att jobba med Efterlyst än med skalbolagsaffärer?
Det känns hemskt att säga det, men med facit i hand har jag gjort mer nytta i Efterlyst än som åklagare. I Efterlyst kunde vi visa folk hur det gick till, vilket i och för sig var ganska dystert. Sedan tror jag att allmänheten blev medveten om att vi hade en gangsterverksamhet i Sverige och att den började bli mer och mer uttalad. Det hade nog politikerna glädje av också tror jag.

Var det din roll i programmet, att göra allmänheten medveten om en kriminalitet dom inte kände till?
Min roll i början var att jag satt som Rikspolisstyrelsens man i redaktionen, för att kolla så att inga stolligheter skulle gå ut över polisens anseende.

Kommer du ihåg något fall som var speciellt roligt att jobba med?
Det var nog fallet med ”Doktor Bluff”. En person som jag kände till sedan min tid som åklagare, och som jag haft lite kontakt med efteråt. Han åkte omkring i Sverige och lurade till sig pengar. Han hade alltid nya bilar. En riktig äventyrare.

Satte ni dit honom?
Vi gav ett ordentligt signalement på honom och sedan angav han sig själv en gång.

Hur gammal är han?
Han är nog i 60-årsåldern. Jag träffade honom senast för två veckor sedan i Stockholm.

Så du har kontakt med honom fortfarande?
Ja, det har jag. Det är en mycket intressant människa. Meningen var att vi skulle göra en turné tillsammans och berätta hur man säljer saker. För han var fullständigt fenomenal på att lura folk. Hade man bara lärt honom vart brottsgränsen gick, så skulle han kunnat undervisa på vilken handelsskola som helst.

Vad var det för grejer han lurade på folk?
Falska värdepapper. Säger man till folk att om du lägger de här pengarna så får du 25 procents avkastning, då satsar folk utan några som helst säkerheter. Detta utnyttjade ”Doktor Bluff” och ingen som inte har sett honom kan förstå hur trovärdig han var.

Föredrar du skojare framför rånare?
Rånare är vi rädda för, de är ju farligare än skojarna. Det är allvarligare när man utsätter folk för fara och skador. Skojare har man nog mer tålamod med, men man glömmer ofta den ofantliga skada på samhällsmoralen som de orsakar. “Kritstrecksbanditerna” som vi kallar dem, ett begrepp som Leif GW Persson lanserade, har egentligen orsakat mer samhällsskada än rånarna.

På tal om GW, vem är bäst av dig och han?
Det är GW.

Har du någon annan personlig erfarenhet av kriminella utöver Doktor Bluff?
Ja, det finns andra kritstrecksbanditer som jag antingen blivit lite bundis med eller haft som dödsfiender. En person som jag hade väldigt mycket problem med var en ockrare från Göteborg. Han var mycket bitter och förföljde mig under ett tjugotal år, med telefonsamtal eller genom att beställa varor i mitt namn. Han slutade inte med sina trakasserier förrän han dog.

Vad tycker du man ska göra med ungdomsbrottslingar?
Man ska försöka förhindra rekryteringen av brottslingar på ett tidigt stadium, i princip under moderslivet. De som redan är inne på den brottsliga banan ska inte få den ena villkorliga domen efter den andra. Istället ska man slå till ordentligt och låta fängelset vara ett ställe som är väldigt obehagligt och charmlöst. Man behöver inte ge långa straff, men de ska vara påtagliga. En 16-årig kille som får ett slött omhändertagande missförstår det hela och blir lite av en hjälte. Men i det här landet lider vi av snällism. Ingen vågar säga ifrån utan alla ska hålla sig väl med alla och det går inte.

Var det bättre när man fick aga sina barn?
Ja, det var det faktiskt.

Varför då?
Man fick lära sig vart gränsen gick, och då rättade man sig efter det om man var normalt funtad.

Ska man införa aga idag?
Nej, det går inte att gå tillbaka. Först måste hela samhället ramla omkull och att vi börjar på ny kula. Men det finns andra metoder.

Som taskiga fängelser.
Man ska inte svälta, med det ska vara ordning och reda kort och gott.