Därför röstar jag inte på Piratpartiet

i_smoke_crack_and_i_vote_tshirt-p235315884569422147t53h_400

I fredags fick cirkusen kring upphovsrättsfrågor ytterligare en clown när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson deklarerade att han fildelar

 

Jag är ledsen Jimmie, men du slösar din tid. Även om Hitler var vegetarian var inte frågor om kosthållning särskilt avgörande för hans framgångar, om du fattar vad jag menar. 

 

Men eftersom det är inne att bekänna fildelningsfärg vill jag inte vara sämre än någon annan. Så varsågoda: 

 

Jag tänker inte rösta på Piratpartiet. 

 

Visst. Jag förstår argumenten. En röst på Piratpartiet kan vara en protest mot FRA, IPRED, ACTA och andra angrepp på rättssamhället. En protest mot ett skrämmande samtycke för sådana påfund hos många av de etablerade partierna. Det kan säkert röra om rejält. 

 

Jag har också noterat att det finns betydligt trevligare alternativ på PPs valsedlar än de fånar som vanligtvis representerar partiet och som gjort ett så bra jobb med att befästa de vanligaste fördomarna om sig själva, nämligen att de är en sammanslutning unga män med borgerliga åsikter, snabba uppkopplingar och små snoppar.

 

Men det räcker givetvis inte. Jag har samma invändning mot Piratpartiet som mot Sverigedemokraterna. Givetvis i betydligt mindre utsträckning och av andra skäl. Det har inte med deras respektive kärnfråga att göra. De är snabbt avhandlade. Jag håller inte alls med SD.

 

PP har jag säker något gemensamt med även om jag tycker deras snack om kommersiellt kontra icke-kommersiellt är häpnadsväckande otidsenligt för att komma från ett parti som ska vara nere med utvecklingen. 

 

Min invändning rör istället alla andra politiska frågor. Vilka andra än sina kärnfrågor kommer PP att arbeta med i Bryssel? Inga? Vilken partigrupp kommer de att hamna i? Bryr de sig? Eller kommer de att ge Centern, Folkpartiet och de andra i den liberala gruppen sitt tysta medgivande om PP skulle hamna där?

 

Troligen. Så här skriver de på hemsidan:

 

Piratpartiet tar inte ställning i höger/vänster-frågor, eller andra frågor som ligger utanför vårt principprogram

 

Detta är ett ganska allvarligt missförstånd. Att ”inte ta ställning i höger/vänster-frågor” är att i högsta grad ta ställning. Det är att ta ställning för den rådande liberala samhällsordningen och därmed en mycket tydlig högerståndpunkt. Så det spelar ingen roll att jag är överens med PP i en fråga så länge de kastar in handduken när det gäller allt annat. 

 

Jag kan inte koma på en enda fråga som är så viktig att jag struntar i resten. Definitivt inte fildelning. Det är ett oerhört smidigt sätt att sprida kultur och fördela en viss typ av varor. Varken mer eller mindre. Men det intressanta är fortfarande inte att några få varor plötsligt är gratis. Det är en utveckling som inte går att stoppa. Jag röstar hellre på ett parti som arbetar för befria resten. Har du tips på ett sådant får du gärna höra av dig.

 

 

Dela på Facebook