Protokoll för min ADHD

gymboss

 

Jag har haft koncentrationssvårigheter så länge jag kan minnas. Tror inte att jag lyckades göra en enda hemläxa under hela min skoltid. På lektionerna orkade jag bara lyssna i fem minuters intervaller och släckte läraren för att visa bilder eller film somnade jag omedelbart. Eftersom de inte delade ut amfetamin på min skola blev betygen också därefter. 

 

Som vuxen har jag bara kunnat slutföra uppgifter om det funnits någon typ av påtagligt tvång. Som att jag inte får gå hem eller får betalt förrän jag är färdig. Eller får någon typ av bestraffning om jag låter bli. Eller att någon faktiskt bokstavligt talat tvingar mig. 

 

Idag mår jag mycket bättre. Det beror nästan helt och hållet på det så kallade ”tabataprotokollet”. Jag stötte på det för första gången genom den sektliknande sammanslutningen ”Crossfit”. Tabata är egentligen en form av intervallträning för löpning eller olika typer av styrketräning och går ungefär på att anstränga sig maximalt i tjugo sekunder för att sedan anstränga sig minimalt i tio och att sedan upprepa detta under ett antal ronder. 

 

En person i sekten berättade att han anpassat protokollet till sitt arbete. Han bestämmer sig för att arbeta två timmar varje dag, vanligtvis mellan tio och tolv. Fem minuter i tolv stänger han av telefonen och hänger en lapp på sin dörr som meddelar att han inte får störas under några som helst omständigheter. Sedan ställer han sin intervalltimer på tio minuter och fem minuter och gör en lista på åtta arbetsuppgifter han vill utföra. 

 

Exakt klockan tolv sätter han igång timern och jobbar enligt följande schema:

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 1

Fem minuter: minimal ansträngning (oftast liggande i fosterställning på golvet). 

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 2

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 3

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 4

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 5

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 6

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 7

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Tio minuter: maximal ansträngning med arbetsuppgift 8

Fem minuter: minimal ansträngning

 

Arbetsdagens övriga sex timmar ägnar han åt att spela nätverksspel med några kollegor som också tillämpar protokollet. 

 

Det funkar faktiskt över förväntan. Jag har aldrig fått så mycket gjort som nu. Det har dessutom visat sig att väldigt få av mina dagliga sysslor tar mer än tio minuter att göra om jag anstränger mig maximalt. Det har också fungerat på de flesta arbetsplatser jag varit på. 

 

Prova gärna själv. Korta ner din arbetsdag till två timmar. Få mer gjort än någonsin. Håll dig undan resten av dagen och skriv på en bok, spela kort, ring dina vänner, träna, jobba med något eget, slösurfa, sov eller terrorisera din chef. 

 

Dela på Facebook