App-jobb du kanske inte visste fanns

Nyligen skrev jag om så kallat ”tidsligt arbete”, det vill säga sådant arbete som sparar tid eller ändrar upplevelsen av tid, åt andra.

Såna här arbete som inte sällan har formen av gig-jobb, med usla villkor och som administreras med hjälp av en app. Det förekommer också att företag som tillhandahåller såna här tjänster betraktar både kunder och de som utför arbetet som konsumenter av deras app. En förutsättning för att såna här arbeten ska kunna existera är att människors tid värderades olika.

Hursomhelst. Under rubriken ”7 apps that will let you hire people to do almost anything – Outsource work without leaving your bed” listade tidningen Popular Science nyligen några app-tjänster som var nya för mig.

Via TaskRabbit kan du hyra någon som monterar möbler, städar, plockar upp varor från affären eller står i kö åt dig. De erbjuder också en omfattande nöjd-kund-garanti om hyllan skulle bli sned eller om den så kallade ”taskern” skulle sno något av dig medan du stjäl hens tid.

Fancy Hands kan hjälpa till att hitta en lämpligt plats för ungarnas barnkalas eller göra research till dit senaste bokprojekt. Det hade varit för bra för att vara sant om Tim Ferriss nyttjad sistnämnda tjänst.

Fiverr specialiserar sig på mindre ”lågkostnadsjobb” som exempelvis att skriva meddelanden på sociala medier (nej, jag har skrivit det här blogginlägget själv) och översätta dokument.

Seamless är ett av alla de företag som kör hem mat från restauranger, en numera vanlig företeelse även här i Sverige, Enligt Popular Science slipper du laga mat i fortsättningen (för du beställer ju alla måltider via appar). Inte nog med det, du slipper diska också (för du slänger ju bara förpackningarna maten levereras i). Inte nog med det, du kan lämna dricks också för att utjämna skillnaden mellan hur din tid matleverantörens värderas lite, lite grann.

Thumbtack hjälper inte bara till att spara tid, de tillhandahåller också alla möjliga tjänster en urban medelklassmänniska kan tänkas behöva som DJs, personliga tränare, fotografer och rörmokare. Arbetarna är utförligt beskrivna i  så du kan vara riktigt säker på att du får vad du betalar för.

Om jag ska vara riktigt ärlig förstår jag inte riktigt vad Google Duplex är för något. Det verkar vara någon sorts robot som ringer telefonsamtal åt dig. Men en ska vet jag säkert. Google Duplex är inte första steget mot helautomatisk lyxkommunism. Någonstans längre ner på stegen är det helt vanliga icke-robotar som gör jobbet.

Popular Science skriver ingenting villkoren som de om utför de här tjänsterna arbetar under. Är de anställda? Har de något som liknar kollektivavtal? Ok löner? Någon sorts garantiersättning? Rätt till semester och raster? Kan de sjukskriva sig? Vara föräldralediga? Äta lunch på arbetstid? Betraktas de överhuvudtaget som arbetare eller som konsumenter av en tjänst?

Den här typen av tjänster och arbeten blir allt vanligare. Fenomen som total täckning, autopositionering och det faktum att både potentiella arbetare och konsumenter har smarta telefoner gör det lättare och billigare än någonsin att tillhandahålla jobb med riktigt usla villkor. Du behöver exempelvis inte äga en enda bil och knappt ha några anställda för att driva världens största taxifirma.

Teknik från framtiden gör det möjligt att återgå till en arbetsmarknad från forntiden. Men vi slipper montera möbler, stå i kö och laga mat. Själva alltså.