Först som tragedi, sedan som sekt

Timbro har kommit på den originella idén att fira de tio sämsta åren i kapitalismens historia. Förutom den osmakliga detaljen att högtidlighålla polisens övergrepp i Göteborg 2001 har de förlagt sitt firande till World Trade Center. Det är svårt att tänka sig en tydligare symbol för kapitalismens förestående kollaps.

Det går inte att dra någon annan slutsats än att Timbro förvandlats till en inverterad undergångssekt. Alla vet att deras värld går under. Alla utom de själva. Krig mot ”terror”, miljöförstöring och upprepade finanskriser betraktas inte som en konsekvens av den politik de förespråkar utan som något som kan övervinnas med ännu mer av deras politik. Ungefär som när en heroinist tar ytterligare en macka för att orka reda upp sitt heroinmissbruk.

Hur lång tid tar det att få flygcertifikat förresten?