Här är fem (sex eller kanske till och med sju) böcker jag uppskattat mycket under året.
Nina Björk
Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek
Precis så här ska tänkare presenteras. Det är lättillgänglig, tankeväckande och inspirerande. Framförallt gillar jag hur Björk lyckas göra Luxemburg relevant idag.
Donna Haraway
Staying with the Trouble – Making Kin in the Chthulucene
Vår tids mest intressanta filosof erbjuder helt nya sätt att tänka kring vårt förhållande till världen och andra människor. Den epok vi lever under kallas ibland ”antropocense” och betecknar den tid då människan utövat en större påverkan på Jordens klimat och ekosystem. Andra, som Anderas Malm, kallar den ”capitalocene”, alltså kapitalets epok. Hardaway föreslår istället”Chthulucene”, ett namn hon snott från HP Lovecrafts monsterroman Cthulhu, och resonerar sig fram till en etik för den här epoken som hon kallar responseability som handlar om att överleva på en allvarligt skadad planet.
Andrzej Tichÿ
Eländet
Oerhört vackert om Malmö, våld, kriminalitet, droger, solidaritet och just elände. Filosofi från trasproletär klasståndpunkt
Mikael Stigendal
Samhällsgränser
Mats Franzén, Nils Hertting och Catharina Thörn
Stad till salu
Två mycket intressanta böcker om våra större städer och om varför de ser ut som de gör. Stad till salu behandlar Stockholm och Göteborg medan Samhällsgränser tar sig an Malmö. Båda erbjuder dock tillräckligt med verktyg för att fondera kring vilken modern, västerländsk storstad som helst. Stigendal bjuder dessutom på en presentation av hela hans sätt att se på världen, städer och vetenskap.
Nanni Balestrini
We Want Everything
Boken kom ut italienska 1971 och har om jag förstått saken rätt funnits i engelsk vedsättning tidigare. Förlaget Verso gjorde hursomhelst välgärningen att ge ut den på nytt i år. Handlar om klasskamp i fabrikerna i norra Italien på sextiotalet och framväxten av den politiska strömningen operaismen. We Want Everything är alltså Negri, Tronti och Virno i romanform.
Det läsning som gjort överlägset störst intryck på mig under året är dock en artikel från 1977 av den kanadensiske medievetaren och maoisten Dallas W Smythe. Den heter Communications: Blindspot of Western Marxism och du kan läsa den här