4 timmars arbetsvecka

Nej, det är ingen gammal kampanj utan en ny bok av kampsportaren, vagabonden, affärsmannen, dansören, blablabla Tim Ferriss. Han har ”kommit på” en metod som förkortar arbetsveckan till fyra timmar. Hans egen alltså.

Boken handlar inte om att flytta fram arbetarklassens positioner. Tvärtom. Den innehåller individuella lösningar på det strukturella problemet att vi jobbar alldeles för mycket. I sann borgerlig anda.

4 timmars arbetsvecka är bitvis ganska kul och innehåller, precis som alla andra självhjälpsböcker, ett och annat användbart tips. För den som orkar bortse från helheten.

Så vad är tricket? Enkelt. Du hittar bara någon som tjänar mindre än du. Gärna så mycket mindre som möjligt, men som fortfarande kan göra samma sak som du själv. Gärna ännu bättre. Gärna i Indien.

Sedan är det bara att lägga ut så många av dina egna arbetsuppgifter som möjligt på den här personen. Eller ännu hellre personerna. Gärna så mycket av ditt privatliv också. Som att be frugan om ursäkt för att du är ett självupptaget svin. Inga konstigheter.

Man köper alltså någon annans arbete, säljer det vidare och kammar hem mellanskillnaden. Känns det igen? Det kallas ”kapitalism” i vanliga fall och jag är ledsen Tim, men det är varken en ny eller spännande lösning. Din egen överbetalda arbetsvecka blir några andras underbetalda. Men tack för Heine-citatet motherfucker.