Exkluderande design: en numera halv trottoar i San Fransisco

Tomas skickade den här bilden från San Fransisco, en stad där de verkar vara utstuderat elaka mot hemlösa.

Här har vi alltså någon som hellre har en ful och dålig trottoar jämt, än låter ”fel” personer då och då använda en liten bit av den på ”fel” sätt.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR