Robotar mot hemlösa

Sedan en tid tillbaka används en robot vid namn K9 för att upptäcka och förhindra att hemlösa slår läger i den alltmer gentrifierade stadsdelen Mission i San Francisco. Roboten hyrs av organisationen SPCA som arbetar med djurskyddsfrågor och adoption av husdjur. Den patrullerar trottoarer nattetid och slår larm när den upptäcker att någon eller några håller på att slå sig ner för natten.

Enligt en talesperson för SPCA har organisationens medhjälpare inte känt sig säkra i området tidigare. Men sedan roboten börjat patrullera har antalet läger och bilinbrott minskat.

Men till och med myndigheterna i San Francisco, som verkligen inte är kända för att sätta hemlösas välbefinnande i första rummet, tycker att SPCA har gått för långt och hotar dem med böter om de fortsätter använda K9.

En del San Fransicobor har också reagerat. För en tid sedan slängde någon en presenning över K9, välte den och hällde barbecuesås i alla sensorer.

Den ”brottsbekämpande” roboten K9 tillverkas av start-up företaget Knightscope och är försedd med kamera, laser, värmedetektor och GPS och är tänkt att användas för att larma myndigheter när den upptäcker brottsligg aktivitet (eller folk som försöker sova). Den försöker (än så länge) alltså inte bekämpa brottslighet på egen hand (tack och lov). En K9 kostar 7$ i timmen att hyra (mycket billigare än en väktare) och bland kunderna märks bland andra Microsoft och Über.

Vi har alltså kommit till en punkt där spjutspetsteknologi används för att jaga fattiga istället för något samhällsnyttig. Där en organisation som kämpar för hemlösa djurs rättigheter ägnar sig åt att köra bort hemlösa människor.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR