Dagens ord: finanskris

59f7u5nl5rbptj

Om du brukar läsa den här bloggen vet du att jag är intresserad av hur språk används för att dölja maktrelationer. Ofta handlar om att döpa olika former av exploatering till positiva saker som ”organturist” eller ”arbetsgivare”.

Men det finns exempel på motsatsen. Hur många gånger har du exempelvis hört ordet ”finanskris” de senaste åren? Finanskris låter ju onekligen som någonting dåligt. Det är det också. För vissa. Som exempelvis arbetarklassen i Grekland och Spanien. Och visst finns det en rad objektiva faktorer som skulle kunna beskrivas med ordet kris.

Men det är lång ifrån någon kris för alla. När organisationen Oxfam släppte rapporten ”Even it Up: Time to End Extreme Inequality” kunde vi läsa om några av dem. Medan arbetarklassen tvingas handskas med arbetslöshet, nedskärningar och avskaffade sociala skyddsnät blev några människor istället rikare. Inte så lite heller. De 85 rikaste människorna i välden – som tillsammans äger lika mycket som den fattigaste halvan av Jordens befolkning – har ökat sin sammanlagda förmögenhet med ungefär 5 miljarder kronor sedan början av 2013. Om dagen. Det är ungefär 60 000 kronor i sekunden.

Enligt den amerikanska finanstidningen Forbes fanns det 793 dollarmiljardärer 2009. Det är alltså människor med en förmögenhet på minst 7 400 000 000 kronor. 2013 var antalet 1645. Medan vissa har haft kris har alltså antalet dollarmiljardärer mer än fördubblats.

Enligt Oxfam skulle en global förmögenhetsskatt på 1,5 procent på världens dollarmiljardärer räcka till skolgång för alla barn i hela världen och grundläggande hälsovård i de 49 fattigaste länderna. Jag vågar inte tänka på vad vi skulle kunna göra med en förmögenhetsskatt på 100 procent.

Det kommer inte att hända. Det kommer att fortsätta heta kris. Det kommer att fortsätta kännas som en sådan för arbetarklassen. ”Krisen” kommer att användas som förevändning för ännu mer högerpolitik, som ökade privatiseringar, sänkta löner och försämrade villkor. Di kan säkert räkna ut vem som kommer att tjäna på det. Om inte ska du få en ledtråd. De blivit ungefär 5 000 000 kronor rikare medan du läste det här. Den ens kris är den andres finanser.

Ur Arbetaren #45 2014