Supervalåret: stöd inte din lokale sverigedemokrat

02oya9jz8jjabk

Sverigedemokraterna är ju som bekant ett enfrågeparti. De är i första hand främlingsfientliga, resten är kosmetika. Men ibland tvingas de tycka till om andra saker också, exempelvis om lokala frågor i de kommuner där de sitter i fullmäktige. Sydsvenskan har tittar närmare på var det står i fyra aktuella frågor i min hemkommun Malmö; förskolor, gatuunderhåll, hatbrott och cykelvägar. Resultatet säger en del om deras världsbild.

Det har länge varit brist på förskoleplatser i Malmö. Detta är i sig ganska konstigt. Stadens beslutsfattare borde ha en ganska klar uppfattning om hur många barn som föds. En behöver knappast vara samhällsplaneringens motsvarighet till Diego Maradona för att inse att många av de här barnen kommer att behöva förskoleplats något år senare. Sverigedemokraternas lösning är dock ännu konstigare. De vill inte medverka till att det blir fler platser utan istället sänka antalet timmar som barn till arbetslösa får vara på förskolan.

Det finns ett antal möjliga förklaringar till Sverigedemokraternas vilja att straffa barn till arbetslösa.  De kanske tänker att de flesta arbetslösa är invandrare. De kanske tänker skylla allt på invandrarna, typ ”först tog de era jobb och nu har de tagit era förskoleplatser”. I såna fall får de nog jobba lite mer på att dölja det faktum att de är de själva som tänker stjäla platserna.

Nästa fråga gäller hatbrotten och Sverigedemokraternas lösning är lika konkret som kreativ. Förutom skärpt lagstiftning förklarar SDs Magnus Olsson att ”vi kan bistå polisen med ordningsvakter”. Med tanke på att partiet är fullkomligt nedlusat med hatbrottslingar kan en ju undra om de tänker skicka sina ordningsvakter på sig själva?  Eller kommer hatbrottslingarna att skolas om till ordningsvakter? Och framförallt, vem kommer att skydda oss från Sverigedemokraternas ordningsvakter?

Mest avslöjande är dock SDs inställning till gatuunderhåll och cykelvägar. Malmö har tagit några stapplande steg mot att bli en anständig stad att cykla i men det är slut med detta om SD får bestämma. De vill nämligen ”skrota satsningar på cykelvägar och satsa på gator och bilism” samt ”prioritera bilismen nu, främst för att få trafikanter till city som har det tufft nu”.

SDs trafikpolitik kan sammanfattas med ”jag har bil och ska fram här”. Om du byter ut ”jag har bil” mot exempelvis ”jag är vit” eller ”jag är man” får du reda på vad de tycker i andra frågor. Slår du ihop allt har du hela partiprogrammet:

Jag är en vit man med bil och ska fram här.