Robocoptoast

robocop-2014

Nej, det här är inte en recension av remaken av Paul Verhoevens fantastiska 1980-talsfilm. En sådan hade sett ut så här: Se originalet i stället (okej, det kan vara på plats att påpeka att det inte är svenske huvudrolls­innehavaren Joel Kinnamans fel). Den är inte bara oerhört mycket bättre utan till och med en av de bästa science fiction-filmer som gjorts. Eller förlåt, det är inte science fiction. Den handlar om ett genomprivatiserat samhälle där ordningsmakten givetvis inte är något undantag. Där allt blir fulare, sämre och mindre sofistikerat. Låter det bekant? 

Jag undrar förresten vad Verhoeven gjort för ont som får sitt livsverk skändat på det här viset. Förra året var det Total Recall, i år alltså Robocop och tydligen står Starship Troopers på tur. Låt honom vara ifred. 

Hur som helst. Det här ska i stället handla om polisens användande av ny teknik. För några dagar sedan kunde en läsa i Sydsvenskan att Facebook har börjat samarbeta med polisen i allt större utsträckning. Om det beror på att Facebook fått 140 miljoner av staten senaste åren (jobben, du vet), ska jag låta vara osagt. Men mängden direktreklam får åtminstone mig att tro att Facebook månar om relationen till sina sponsorer i andra fall så det vore konstigt om detta vore ett undantag. 

Det kanske kan verka som att jag är negativt inställd till detta samarbete. Vem vill ha bängen hängande i diverse trådar? Men det finns faktiskt något litet positivt med detta också. Förutom bedrägerier försöker polisen nämligen också lösa hatbrott och det är verkligen på tiden. Använder de bara en bråkdel av de resurser de lägger på att jaga fildelare är jag nöjd. Ännu hellre alla. Men det är väl för mycket att hoppas på då hatbrottslingar inte hotar några ekonomiska intressen. 

Ännu mer intressant är de experiment som gjorts i Kalifornien där kameror har monterats på poliser. I Rialto, en liten arbetarstad utanför Los Angeles, har både polisens egen våldsanvändning och antalet anmälningar mot polisen minskat dramatiskt. Våldet har minskat med 60 procent och anmälningarna mot polisen med 88 procent. Stadens polischef Tony Farrar är i det närmaste lyrisk då detta sparar samhället stora summor pengar i uteblivna stämningar och rättegångskostnader. 

Nu väntar jag bara på kameror som är riktade mot polisen i stället för från. Gissar att de hade kunnat spara en del pengar och lidande också. Eller kanske inte när jag tänker efter. Det var trots allt en film där polisen svårt misshandlade en viss Rodney King på en bensinmack 1992 som drog igång de kravaller som lamslog Los Angeles under flera veckor, kostade 53 människor livet och orsakade skador till ett värde motsvarande sex miljarder kronor. 

Men en möjlighet ser jag faktiskt med robotiseringen av polisen. En högst ordinär brödrost skulle redan i dag kunna ersätta den eller de personer som sköter Skånepolisens presskontakter. Oavsett om det gäller rasismen inom kåren, register över romer eller nazister som knivöverfaller folk som är på väg hem från feministiska manifestationer, skulle brödrosten kunna kommunicera polisens syn på saken. Men vadå – en brödrost kan ju inte prata, kanske du tänker. Nä, just det. Och det är precis det som är poängen. 

Ur Arbetaren #11 2014