Rätt namn på fel saker

ku-xlarge-1

Om jag säger ”politisk våld” tänker många på AFA, Revolutionära Fronten, stenkastning och slagsmål. Inte på Folkpartiet, utförsäkringar, Fas3, en dramatiskt försämrad skola eller ens krig i Irak eller Afghanistan. Om jag säger ”utomparlamentarisk kamp” tänker många på Megafonen, Pantrarna eller Alby är inte till salu. Inte på Timbro eller Motormännens Riksförbund. Om jag säger ”politisk extremist” tänker många på någon som vill förbjuda vinster i välfärden (eller för all del på fascister), men inte på någon som vill låta marknaden sköta alla samhällsfunktioner.

Detta kanske kan verka underligt, men det beror på att de som har den ekonomiska makten också har väldigt stort inflytande över språket. Över vad saker kallas, hur saker definieras och över vilka frågor som ställs. Nej, det är ingen hemlig konspiration utan ett resultat av maktfördelningen i samhället. Det hade betydligt konstigare om det vore på något annat sätt.

Därför heter det ”arbetsgivare” som om det vore en gåva att bli utsugen. Därför heter det ”friskola” trots att det enda fria är ägarnas möjlighet att bli rika på skattepengar. Därför heter det ”sexturist” som om det handlade om någon sorts spännande hobby och inte om rika vitingar, ofta män, som åker till tredje världen för att sexuellt utnyttja människor, ibland barn, som befinner sig i så miserabel situation att de är tvungna att sälja sina kroppar. Samtidigt som jag skriver detta använder en reporter på radio ordet ”organturist”.

Det finns hur många exempel som helst. Öppna bara valfri dagstidning och ”follow the money” som det heter i amerikansk snutkultur. Särskilt näringslivsbilagorna är rena smörgåsborden för oss som älskar att förfasa oss över glosor i kapitalets ledband. Som morgongymnastik brukar jag letar rätt på ord som exempelvis ”aktieutdelning” för att sedan förgäves söka efter information som visar att det handlar om att en grupp vita, överbetalda män beslutat sig för att bli ännu mer överbetalda genom att dela ut en större summa av andra människors surt förvärvade pengar åt sig själva. Men jag ska inte gnälla över detta. Istället tänker jag ägna en hel av året till att döpa om saker till mer passande namn, ändra definitioner och ställa helt fel frågor.

Ur Arbetaren 1-2 2013