Ådalen 31

Skumrask

Idag är det åttiotre år sedan skotten i Ådalen. Händelsen har alltid haft en plats i mitt liv. Min fars släkt har brukat skog längs Ångermanälven så länge någon känner till. Det var släktingar, deras vänner och kollegor som gick i den där demonstrationen som slutade med att militär sköt ihjäl fem arbetare, på order från polisen.

Men jag ska inte vara nostalgisk. Kan jag använda Ådalen till något så är det att påminna mig om att samhället egentligen inte förändrats särskilt mycket sedan 1931. Även om arbetarklassen genom samarbete och eftergifter givetvis fick det markant bättre några årtionden efter skotten har den grundläggande konflikten i samhället bestått.

De senaste åren har en hel del av det som vunnits tagits tillbaka. Klassklyftorna ökar igen. De kommer dessutom att fortsätta öka så länge Alliansen sitter vid makten.

Låt dem inte komma undan den här gången.

Visa originalinlägg