Platta skatter är skeva

fe8bgfpz09kwv9

För några år sedan sänktes momsen på kultur. Det blev bland annat billigare att köpa böcker och tidningar. En anledning till detta var att uppmuntra kulturkonsumtion och läsning. Det har haft en högst begränsad effekt. Bland annat minskade bokförsäljningen med 13 procent förra året. Förra vecka föreslog Jordbruksverket att det skulle införa en skatt på kött.

Personligen tycker jag att köttproduktionen bör minskas och att den, och en rad andra verksamheter, bör bära sina egna miljökostnader. Som flygresor ungefär. Jag har heller inget emot att det blir billigare att köpa böcker. Även om det varit bättre att investera pengarna i skolor och bibliotek och vara betydligt hårdare mot de friskolor som försöker smita undan kravet på skolbibliotek.

Var jag vill komma med det här? Jo, det finns ett stort problem med alla typer av punktskatter och momsförändringar, om det så gäller köttskatt, biltullar, bensinskatt, de förslag om skatt på onyttig mat som dyker upp då och då eller för den delen moms i allmänhet. De är platta. De tar inte hänsyn till konsumentens ekonomi. Alla betalar samma summa vilket innebär att ju mindre du tjänar desto större del av din inkomst betalar du. En mycket enkel matematik. Den som tjänar 15 000 betalar dubbelt så stor andel av sin lön som den som tjänar 30 000.

Plattar skatter påverka fattiga i mycket större utsträckning en rika. De riskerar att skapa en situation där fattiga tvingas ta ansvar för både vanvettig produktion och rikas konsumtion. Hur undviker vi en situation med tvång för fattiga, men valfrihet för rika? Särskilt med tanke på att medel- och särskilt höginkomsttagare andra betydande skattesänkningar de senaste åren. Där de välbeställda har mer kvar i plånboken trots alla platta skatter, medan fattiga i praktiken förvägras vissa varor och tjänster. Där rika har råd att strunta i att ta ansvar och fortsätter tuffa runt i innerstaden i stadsjeepar tuggandes på kotletter från grisar som plågats ihjäl i miljökatastrofer till djurfabriker?

För det är inte gubben i leasingmercan som får ställa bilen när bensinskatten höjs. Det är barnfamiljen med två mil till affären. Det är inte den som redan idag är beredd att pröjsa 600 kronor kilot för hängmörad entrecote som kommer att ändra sina konsumtionsvanor om köttskatten införs.

Så vad göra? Införa miljöavgifter inom produktionen? Föra över ansvaret från enskilda individer till de som faktiskt ställer till miljöproblemen. Men vi kunde vi sänka eller till och med ta bort skatten för de som tjänar minst. Ett förslag som förvånande nog möter stort motstånd inom vänstern. Många tycker nämligen att ”alla ska göra rätt för sig”. En åsikt de för övrigt delar med många som förespråkar Fas3. Som om det inte räckte att gå till jobbet.

Det enda långsiktigt vettiga lösningen är givetvis ett annat samhälle där produktionen är styrd efter behov istället för profit. Men det vore trevligt med några praktiska och rättvisa åtgärder under tiden.

Ur Arbetaren #5 2013