Kulturen vecka 44

Lagom till halloween har Moa besökt en kyrkogård i Chiles huvudstad Santiago och Daniel läst boken Monsters of the Market: Zombies, Vampires and Global Capitalism. Dessutom har Johan träffat El Perro Del Mar för att bland anat prata om hennes nya album.

I papperstidningen hittar du dessutom flera rader från både mig och Rebecka. Ja, du hittar mina här också. Som vanligt.

[Högtidsdag] 5 november
Allt särskilt unga män dyker upp på politiska manifestationer i masker föreställandes Guy Fawkes blir allt vanligare. På måndag 5 november är det dessutom Guy Fawkes dagen. Fawkes var en katolsk extremist som försökte spränga det brittiska parlamentet, ledamöterna samt kung Jakob I av England i luften 5 november 1605. Han påstås vara den enda människa som någonsin kommit in i ett parlament med ärliga avsikter. Dock misslyckades han med själva dådet. Däremot har han satt rejäla avtryck i populärkulturen.

TS Elliot och Charles Dickens refererar till honom i flera texter. Det sägs också att huvudpersonen i Ray Bradburys bok Fahrenheit 451, en viss Guy Montag, inspirerats av Fawkes. Texten ”Guy Fawkes was a genius” är ingraverad i vinylen på The Smiths skiva The Queen is Dead. I Plastic Ono Bands låt ”Remember” sjunger John Lennon “remember, remember, the 5th of November”. Indiebandet Carter the Unstoppable Sex Machine släppte en singel 1995 som heter Born On The 5th Of November.

I serien V for Vendetta uppmanar karaktären V alla medborgare att ansluta sig till honom utanför parlamentet den 5 november. I filmatiseringen av serien bär V dessutom en Guy-Fawkes-mask. V är för övrigt en finsmakare av rang som gillar allt mellan Goethe, Motown, William Butler Yeats och Velvet Underground.

Remember, remember the fifth of November,
the gunpowder, treason and plot.
I know of no reason, why gunpowder, treason
should ever be forgot
Guy Fawkes, ’twas his intent
to blow up king and parliament.

[Extra frihet] Sommartid
Sommartiden är över sedan några dagar tillbaka och tillvaron har blivit betydligt mörkare. När sommartid infördes 1980 var syftet att utnyttja dagsljuset bättre. Det skulle vara ljust på kvällarna när folk kom hem från jobbet. Man hoppades bland annat att spara energi på de här sättet. Det visade sig dock vara tvärtom. Den extra timmen ljus under dygnets lediga tid användes för att göra en massa saker, vilken gjorde att energiförbrukningen ökade något. Det finns en okänd potential i ledighet. En potential som aldrig tas med i beräkningarna när exempelvis frågor som arbetstidsförkortning eller medborgarlön diskuteras. Frihet och ljus är produktivt. När vi är lediga och har ork och energi gör vi saker vi annars inte skulle göra. Varför inte utnyttja detta fullt ut? Dra ner arbetstiden till ett samhällsnyttigt minimum och förlägga detta nödvändiga arbete till dygnets mörka del? Det vill säga tvärtom mot idag, då det är ljust när de flesta jobbar och mörkt när det flesta är lediga. Vi kan kalla det “frihetstid” istället för sommartid och låta den gälla året om.

[Studiecirkel] Berlin Alexanderplatz del 12
Det går inte längre att blunda för att Franz och Reinhold är kära i varandra. Inte nog med det. Deras relation måste vara en av filmhistoriens mest destruktiva sado-masochistiska kärlekshistorier. Det är inte det lättaste för två känslomässigt handikappade män att visa känslor överhuvudtaget. Ännu mindre för varandra i en miljö där homosexualitet i bästa fall betraktas som något underligt, i värsta fall som ett brott som bör bestraffas. Reinhold älskar Franz genom att straffa honom. Genom att dumpa gamla flickvänner på honom. Genom att tvinga Franz att göra slut med dem så fort han hunnit fästa sig. Genom att knuffa ut Franz ur en bil så han skadar sig så illa att han mister högerarmen. Franz älskar Reinhold genom att förlåta honom. Gång på gång på gång. Alldeles oavsett vad han gjort. Men den här gången måste han väl ändå gått för långt?