Årets film och teve 2011

Av olika skäl har jag inte hunnit se tillnärmelsevis så mycket film och teve som jag velat. Annars hade säkert exempelvis Apflickorna och The Black Power Mixtape varit med på listan.

HOMELAND
Ett terrordrama där inte själva terrorn utan tankar, ideologi och övertygelser är skurken.

MELANCHOLIA
Frågan är om det är trots eller tack vare Lars von Triers galenskap han lyckas göra världens undergång till något vackert att längta efter.

WINTERS BONE
En enda lång avtändning i ett bedårande vackert Ozark. Amfetaminkultur avlöser förbudstidens spritsmuggling som det bärande temat nummer ett i amerikansk populärkultur.

CONTAGION
Regi, manus, foto och skådespelarinsatser av utmärkt sort. Det bästa, eller kanske snarare värsta, är att handlingen mycket väl kan bli sann. Extra plus för Jude Laws neurotiske bloggare samt årets filmcitat:

“A blog is graffiti with punctuation”

EXIT THROUGH THE GIFT SHOP
En film av Banksy om en fransman som heter Thierry Guetta och bor i Los Angeles. Det kan också vara en film av Bansky om Banksy. Som, oavsett vilket, började som en film av Thierry Guetta om bland andra Bansky. Det kan också vara en kommentar till att gatukonstscenen är minst lika bajsnödig och insnöad som alla andra kulturscener. Eller en mocumentary. Eller allt ovanstående på en gång.

BRON
Dansk-svenska Bron är långt ifrån något mästerverk. En del avsnitt, särskilt mot slutet, var direkt dåliga. Ändå klasser bättre än all annan svensk kriminaldrama på senare år. Jämför gärna med Jägarna 2. Eller förresten. Gör inte det.

THE WORLD AGAINST BOBBY FISCHER
Om schackspelarens uppgång och fall, från underbarn till foliehatt, med en mellanlandning på Island för en av de mest politiskt laddade matcherna i någon tävling någonsin. Påminner en del om en annan riktigt bra dokumentär, En komikers död, om Bill Hicks. Bill höll dock stilen ända till sin alldeles för tidiga bortgång. En komikers finns fortfarande på SVT Play, så skynda dig.

BREAKING BAD
Även om säsong fyra aldrig nådde treans höjder är serien fortfarande bland de bästa i sitt slag. Det omaka och samtidigt både sannolika och osannolika paret Walt och Jesse fortsätter att ställa till det på det mest raffinerade vis. Och snälla, ge Better-Call-Saul en egen serie.

TREME
Serien av The Wires skapare om New Orleans efter Katrina är kanske lite väl gullig emellanåt. Men mellan de mustiga mat- och gladjazzorgierna döljer sig en intressant och kritisk samhällsskildring.

BIUTIFUL
En feel-bad-film om de trasigaste delarna av trasproletariatet. Javier Bardem vandrar stolt genom ett Barcelona där socio-ekonomiska katastrofer korsbefruktas av en massa annat elände.

Årets film och teve 2010

Årets film 2009