4-timmarskroppen

Tim Ferriss är tillbaka. Förra gången lovade han att korta ner vår arbetsvecka till 4 timmar. Tricket var bland annat att hyra in arbetskraft från tredje världen.

Den här gången är det våra kroppar han vill åt. Den som läser boken kan bland annat lära sig att:

  • Bli starkare
  • Få större muskler
  • Bli av med en massa kroppsfett
  • Minska sömnbehovet till två timmar per natt
  • Springa snabbare
  • Förbättra sexlivet
  • Få dubbelt så många spermier (ja, det är en bok för ”grabbar”)
  • Ge sin kvinnliga partner en femtonminutersorgasm (om du är man alltså)
  • Fixa skador (med hjälp av anabola steroider)

Egentligen gillar jag Ferriss projekt, som han kallar att ”hacka kroppen”. Han är långt ifrån någon spotifikatör. Större delen av boken ligger ute på nätet och det mesta Ferriss tipsar om är gratis eller åtminstone enkelt att genomföra. Han bidrar dessutom med en hel del vettiga synpunkter på kost och träning.

Det är verkligen inte omöjligt att radikalt förbättra din hälsa och fysik genom att träna fyra timmar per vecka. Det kan du fixa på två.

Men boken innehåller också en hel del överdrifter, vilseledande tips och rena lögner. Den som ägnat minsta tid åt styrketräning vet exempelvis att det inte går att lägga på sig 15 kilo muskler på fyra veckor. Inte ens om du använder de steroider Ferriss tipsar om.

Steroiderna brukar dessutom vara ett säkert sätt att få, inte bli av med, de skador Ferriss beskriver.

Avdelningen om den kvinnliga orgasmen förtjänar särskild uppmärksamhet. Det handlar alltså om hur en heterosexuell man kan ge sin partner en 15-minutersorgasm.  Alla andra preferenser och kombinationer är exkluderade.

I alla sammanhang där män beskriver, eller på andra sätt hanterar, andra mäns kroppar uppstår en särskild stämning. Vi kan kalla den latent homoerotisk, även om den ibland är helt öppet homoerotisk. Du hittar den på gym, kamsportsklubbar, omklädningsrum, hos sportjournalister och i träningsböcker.

Män som är osäkra på sin egen sexualitet har svårt att hantera den här stämningen. Det yttrar sig i att de känner ett behov av att manifestera att de minsann är heterosexuella. Vilket resulterar i snack om snygga tjejer, skryt om sexuella erövringar, tvångsmässiga uttalanden om kvinnliga attribut eller, som just i det här fallet, två hela kapitel om hur en man kan ge sin kvinna en femton minuter lång orgasm.