Inkluderande design: Luleå

Det kan bli 30 grader kallt i Luleå på vinter. Då kan det vara bra att ha någonstans att värma sig och kanske luta sig tillbaka en stund. Ett sånt ställe har varit stationshuset. Man en dag tog förvaltaren Jernhusen bort alla vanliga bänkar och bytte ut dem mot så kallade lutbänkar. Det uttalade syftet med detta var att man ansåg sig  ”haft problem med att Luleås a-lagare använt stationen som värmestuga”.

 

Så konstnärsduon Rat & Dragon (Anja Örn och Tomas Örn) tog saken i egna händer och bar helt sonika ditt en egen bänk.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

BESTÄLL MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR