Arbetarpartiet mot arbete

 

control

“Let us not destroy those wonderful machines that produce efficiently and cheaply. Let us control them. Let us profit by their efficiency and cheapness. Let us run them for ourselves. That, gentlemen, is socialism .”
/Jack London

Idag är det arbetarnas dag. Så vad kan passa bättre än att ta upp frågan om just arbete. Jag skulle gärna se en demonstration som propagerade för färre arbetstillfällen. Eller rättare sagt, mindre arbete. Men eftersom det är den så kallade ”arbetslinjen” som gäller i samtliga politiska läger lär jag bli besviken.

Att det är dags att arbeta mindre har vi konstaterat tidigare. Vi jobbar lika mycket idag som för hundra år sedan. Under samma tid har den teknologiska utvecklingen gått framåt enormt. Det är dags att ta kontroll över de där maskinerna som Jack London pratar om. Vi borde på allvar fundera över hur vi fördelar de rikedomar vi producerar. Ska vi fortsätta dela ut dem till aktieägare? Fortsätta sänka skatter för de allra rikaste? Eller ska vi göra något vettigt med pengarna istället? Som att arbeta mindre. 

Det är inte en naturlag som gör att några få delar på det som alla andra producerar. Det är ett politiskt beslut. Som går att ändra på. Särskilt med tanke på att vi är så många som skulle tjäna på en förändring. 

Vad är det egentligen för fel med idén om att gå hem när vi producerat det vi behöver? Vad är det för del med idén om att dela rättvist på överskottet?

Så vad ska vi göra då? Här är några förslag. De leder inte till det perfekta samhället. Men de är bestämda steg i rätt riktning. 

Sänk arbetstiden till sex timmar med bibehållen lön. Till att börja med. När vi väl är där tar vi det ett steg till. Det finns fortfarande arbeten som maskinerna ännu inte kan utföra. De kan vi dela på tills vidare.  

Slå ihop alla socialförsäkringar, bidrag och liknande – pensioner, socialbidrag, sjukpenning, föräldrapenning, studielån, a-kassa och så vidare – till ett enda system. Målet är att på sikt införa någon typ av medborgarlön. Ta bort alla krav som är förknippade med ovanstående. Låt folk söka jobb om de känner för det. Tvinga inte sjuka och arbetslösa att göra en massa meningslösa sysslor. Låt folk plugga vad de vill och hur länge de vill.

Om det skulle bli dyrt? Nej, inte enligt de som räknat på det. Jag tror faktiskt inte ens att vi skulle behöva sno från de rika, även om det kan vara önskvärt av andra skäl. Vad kostar alla bidrag, försäkringar och stöd idag? Vad kostar byråkratin kring dem? Vad kostar stressen och ohälsan som följer med kraven? 

Sist men inte minst, tänk vad kul det skulle vara. Tänk att du går på en arbetsintervju där företaget måste övertyga dig om sin lämplighet istället för tvärtom. Tänk att plötsligt få betalt för allt oavlönat hemarbete. Tänk vad kul att har råd att jobba deltid. 

Eftersom samtliga etablerade politiska rörelser kommer att demonstrera för mer arbete istället för mindre har jag som vanligt mitt eget tåg med mitt eget parti. Arbetarpartiet mot arbete.

Dela på Facebook