Spotifysamhället

För några månader dök musiktjänsten Spotify upp på nätet. Kortfattat erbjuder den möjligheten att lyssna på musik på datorn utan att ha filerna på hårddisken. Istället loggar du in på en server och får tillgång till ”miljontals” låtar. Om du dessutom betalar några spänn i månaden slipper du höra reklamjinglar mellan samma låtar.

Spotify är inte intressant i sig. Det är bara det senaste sättet för underhållningsindustrin att försöka hinna med ett tåg som lämnat perrongen för flera år sedan. Däremot säger Spotify en hel del om det samhälle vi lever i.

I Spotifysamhället är du tvungen utföra en prestation för att slippa vissa typer av information. Ibland rör det sig om förhållandevis enkla åtgärder. En lapp på dörren för att slippa oönskad post. Hemligt nummer för att slippa samtal från försäljare. Medvetet sen ankomst till biografen för att slippa se annat än den film du betalat 100 spänn för. Snabba fingrar på fjärrkontrollen för att slippa reklamen.

Ett av de vettigaste skälen att lada ner teveserier från The Pirate Bay istället för att vänta till de visas på TV4 är att slippa reklamavbrott.

Ibland är det så gott som omöjligt att slippa undan som exempelvis när du åker tunnelbana. Ibland krävs viss förhandlingsskicklighet alternativt hörlurar och snabba steg om du inte vill veta mer om erbjudanden från Tele2 eller bli medlem i Greenpeace.

Kan någon vänlig själ förresten förklara varför det är ok att pracka på folk diverse abonnemang och medlemskap i olika organisationer medan exempelvis hemslösa som ber om några spänn genast blir ivägjagade av låtsaspolisen? Är det finare att tigga pengar till ett företag i telekombranschen än till sig själv? Var i ligger den stora skillnaden (förutom att de som tigger utanför bolaget ofta är trevligare och mindre påflugna)?

Spotify nöjer sig dock inte med en enkel gest eller handling. De vill ha cash. Spotify är ännu ett kliv in i en värld där du är tvungen att betala för att slippa bli informerad om vissa saker. Först måste du jobba ett antal timmar om dagen för att har råd med saker du behöver. Sedan några till för att ha råd med saker som du kanske skulle klara dig utan, men gärna vill ha.

I Spotifysamhället är du dessutom tvungen att jobba ytterligare några timmar för att har råd att slippa sådant du absolut inte vill ha.

Men allt är såklart inte elände. Jag kan inte tolka det faktum att fildelningen fortsätter öka i omfattning på annat sätt än att det handlar om en bojkott mot Spotify, med den skillnaden att de som deltar i aktionen slipper vara utan musik.