Årets läsning 2017

Shannon Mattern – Code and Clay, Data and Dirt: Five Thousand Years of Urban Media

Du kanske har hört det fåniga uttrycket ”smarta städer”? Det innebär att allt fler funktioner i städer samordnas, ofta med hjälp av digital teknik. Det kan handla om allt mellan kollektivtrafik till avloppssystem och syftet påstås ofta vara att skapa hållbara och miljövänliga stadsmiljöer.

Mediearkeologen Shannon Matterns visar i sin senaste bok ”Code and Clay, Data and Dirt” att den här typen av sammankoppling av olika system i städer inte är nytt utan väldigt gammalt. Flera tusen år till och med.

Mediearkeologi handlar just om att spåra fenomen, oftast bakåt i tiden men ibland också sidledes eller framåt. Ibland handlar det om att följa en massa apparater, tekniker och artefakter steg får steg. Som när hon lånar en karta över en piratradiosändning av konstnären Matthew Fuller:

Piratradio
Sändare
Radiovågor
Antenn
Studio
Skivor
Skivaffärer
Skivspelare
Mixer
Förstärkare
osv

Olivia Laing – Den ensamma staden: Om konst, ensamhet och överlevnad

Laing befinner sig i New York, hamnar i kris och använder konst, film och litteratur för att försöka förstå både staden och sig själv. Väldigt gripande och trots att jag knappt har någon egen relation till varken staden eller konsten i boken känner jag igen mig precis hela tiden.

Paul Mason – Postkapitalism

Mason är åtminstone tre saker; journalist, ekonom och optimist. Det gör att han inte bara kan förklara ganska invecklade förlopp på ett pedagogiskt sätt, han gör det dessutom på ett sätt som inger framtidshopp. Även om jag inte alltid delar hans optimism är det väldigt befriande med någon som säger: kapitalismen är i kris, det är helt rätt tidpunkt att knuffa den över kanten och så här bör vi göra.

Det här var det jag personligen tyckte var intressantast (ja, jag har smala och dystra intressen).

James Ellroy – Underworld USA

Nyutgåvan av Ellroys ”Underworld-trilogi som består av böckerna En amerikansk myt, Sextusen kalla och Oroligt blod är troligen den bästa läsinvestering som går att göra. Förutom att de alla tre tillhör de bästa böcker som skrivits är de väldigt...ja, läs själv

Ståle Holgersen – Staden och kapitalet

Holgersen skriver Malmös moderna ekonomisk historia och det är riktigt skrämmande läsning om staden som gör allt för att framställa sig som en hållbar kunskapsstad men som i själva verket är minst 20 år efter och bedriver en aktiv omfördelning från fattiga till rika i en desperat jakt på det staden behöver mest. Skattebetalare.

Ja, så har jag ju skrivit en bok själv också. Du kan köpa den HÄR