Hej då 2021

Enligt min åsikt har det här varit årets…

Kostymdrama: The Serpent.

En tv-serie om en för mig helt okänd seriemördare som härjade i Sydostasien på 70-talet. Utsökt skådespeleri av bland andra favoriten Charles Sobhraj. En av årets bästa serier och då gillar jag sällan seriemördargrejor. Allra bäst är kläderna. 10/10 on brand.

Uppåttjack: Tim Reaper.

Tim är junglens motsvarighet till Jeff Mills. Lika otajt som Jeff på samma intensiva, extremt tajta sätt. Spelar kanske inte lika många egna låtar, men ni fattar ungefär vad det handlar om. Oavsett går det fint att lyssna här.

Föraning om kapitalismens undergång: den där båten som fastnade i Suez.

ZZZzzzZZZzzzZZ: Dune

Bibliotek: Sci-Hub.

I en tid då allt mer, ofta statligt finansierad, kunskap låses in och varufieras av giriga profitörer, är Alexandra Elbakyans Sci-Hub viktigare än nånsin. Ge henne nobelpriset FFS.

Klichéer: Mare of Easttown.

Stapla alla de tröttaste klyschorna om livet i en amerikansk småstad på varandra. Men lägg också till Kate Winslet, en utmärkt ensemble, manus och regi i världsklass och du får årets bästa krim.

Moralpanik: Gangsterrap.

Dansbanor, hårdrock, punk, rave, videovåld, tv-spel, karatefilmer, Marilyn Manson, Jazz, serietidningar, rollspel, heta linjen och biografer kastar långa svartsjuka blickar.

MÖPigheter: Eld och rörelse.

Om en podd som handlar om geopolitik och krig kan få en varm förespråkare för noll kronor i försvarsbudget att lyssna måste man göra någonting väldigt rätt.

Minst önskade: Marknadshyror/skola/sjukvård och så vidare.

Ingen vill ha detta. Och med ingen menar jag inte en enda vettig människa utan bara ett litet fåtal som tjänar pengar på det och ytterligare ett litet fåtal som får betalt av det första fåtalet för att tycka så och tjata om det oavbrutet. Låt för allt i världen detta blir valfrågor istället en massa trams om någon ”massinvandring”. DE STJÄL DINA BARNS SKOLGÅNG MEDAN DU LÄSER DET HÄR OCH VILL ATT DU SKA TITTA ÅT ETT ANNAT HÅLL

Kärleksdrama: Gomorrah.

Den episka historien om kärleken mellan två män från Neapel fick ett värdigt slut. The Wire, Sopranos och alla andra gangsterepos kan gå och lägga sig. Det blir inte mörkare, vackrare eller brutalare än såhär.

Vidrigaste mög: kultursidetransfobi (och alla andra former).

Har vi inte kommit längre än såhär? Att diskutera en utsatt grupps rätt att existera som om det vore nåt jävla filosofiseminarium. Ok, jag fattar att några ”intellektuella”, i vissa fall före detta kamrater, faktiskt tycker såhär. Men vad driver Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, ETC och andra att sprida hatet? Bara sluta.

Radio: Noden

Alla dina favoritpoddar samlade på ett ställe. Stöd gärna detta fina initiativ med en slant

Jord under fingrarna: Shannon Matterns ”A City Is Not a Computer”.

Mediearkeologen Mattern gräver loss en massa struntprat om ”smarta städer” och visar både hur saker och ting verkligen fungerar och borde fungera. Allt hon skriver är intressant och det här är verkligen inget undantag.

Det politiska är personligt (och jävligt obehagligt): Ali Esbatis ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle”.

En mycket vacker, personlig, politisk och (tyvärr) dramatisk berättelse. Esbati sätter de fruktansvärda händelserna på Utøya i ett större sammanhang och visar att de var en del i en mycket oroväckande samhällsutveckling och att den ensamma galningen och alla andra ensamma galningar som krälar upp ur samma frodiga högerextrema mylla inte alls är ensamma.

Vad kan gå snett liksom? Ulf och Ebba.

Om du inte känner till vad som brukar hända när kapitalets lakejer bjuder fascister till makten bör du – bitte jävla please med socker på – öppna en historiebok omgående

Spabehandling: Dennis Cruz ”Roots”

Spanske deep-house-hjälten Dennis levererar årets avslappningsövning för hjärnan. Luta dig tillbaka och lyssna på allt mellan salsa, flamenco, disco och Lee Scratch Perry i housetappning.

Gott och blandat: Komintern

Podd från vänster med en fin blandning på ämnen. Alltid intressant oavsett vad det handlar om. Det säger jag inte bara för att jag var med själv i våras.

Nej, jag har inte hunnit läsa en enda roman i år heller, tackar som frågar. Men jag har mixat ihop lite musik. Som vanligt handlar det inte om de tio bästa låtarna utan tio låtar från året som passade fint ihop med varandra.

  1. Otomo – Bonobo ft O’Flynn
  2. No – Robag Wruhme
  3. Drinkee (Vintage Culture & John Summit extended mix) – Sofi Tukker
  4. Possessed (Rosskos Late Night Skanking Remix) – Nocturnal Sunshine, Maya Jane Coles & Peaches
  5. The Startup – Breaka
  6. Cherchest LaGhost – Loco Dice & Ghostface Killah
  7. Dangerous – Interplanetary Criminal
  8. Wicked Ya No (Interplanetary Criminal Remix) – Tower Block Dreams
  9. So U Kno – Overmono
  10. U Been Gone – Addison Groove ft DJ Rashad