Exkluderande design: Ica Karlstad

Sasha skickade den här bilden från en Ica-butik i Karlstad. Vill handlaren hindra att folk hänger i entrén och skyddar sig från väder och vind eller ber om en slant är det bara att rulla ut krukorna.

Precis samma strategi som Hemköp i Malmö som jag berättade om för några månader sedan.

 

Men är det verkligen problematiskt att handlare kör bort vissa personer som kanske irriterar deras kunder? Ja, ur ett större perspektiv menar jag att det finns två problem.

Det första är att människor i allt större utsträckning värderas ekonomiskt. Exkluderandet har i första hand inte med eventuell irritation att göra. Både på Hemköp och hos min lokala Ica-butik brukar det stå extremt irriterande personer med kräkkäckt hallå-mannen-manér och sälja ”jättebilliga” telefonabonnemang. Men de här personerna har betalat för sig. De har inte tiggaren. Handlaren har bedömt intäkterna från hallå-männen som större än bortfallet i form av att människor väljer att handla i annan en butik där inte väldigt oförmånliga erbjudanden att köpa en iPad körs ner i halsen på kunderna. Tiggaren är däremot bara till besvär.

För det andra kanske det skulle gå att, om inte rättfärdiga, så åtminstone hysa en viss förståelse för varje enskilt fall av de miljarder exempel på exkluderande design som existerar. Ur ett större sammanhang leder det dock till att de här människorna, som enskilda aktörer bedömt vara dåliga för affärerna, snart inte har någonstans att vara alls i våra offentliga miljöer. Allt och alla värderas efter sin ekonomiska avkastning. De som inte bidrar till någon sådan har heller ingenstans att ta vägen. Eller som Zygmunt brukade säga:

Obehövliga, oönskade, övergivna – Vilken är deras plats? Det kortaste svaret är: utom synhåll


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

Fördjupning:

The Mesage is the Medium