ABC: planerad kassering

1e4a1b794854f424c5507b320c7e9c8d

Planerad kassering är en strategi som innebär att producenter medvetet förkortar livslängden på varorna de tillverkar. Syftet är att öka försäljningen genom att tvinga konsumenter att köpa varorna om och om igen

Strategin introducerades på 20-talet när glödlampan medvetet försämrades i större skala. En kartell av tillverkare kom överens om att mer än halvera livslängden för att få konsumenterna att köpa fler glödlampor.

Förutom att medvetet tillverka produkter av låg kvalitet finns det flera andra sätt att förkorta livslängden, som att göra apparater svåra att öppna, ständigt ändra olika format eller höja reparationskostnaderna. Eller att bara tillåta särskilt utvalda reparatörer som tar ungefär samma betalt som vad det kostar att köpa en ny produkt.

Fördjupning: