Exkluderande design: Liverpool

Flera tidningar har senaste tiden skrivit om trappan till Bank of Englands huvudkontor i Liverpool. Tidigare har hemlösa sovit eller vilat på trappstegen, men sedan någon vecka tillbaka är det slut med det. Banken har nämligen placerat en lutande metallkonstruktion ovanpå trappstegen så att trappan inte längre går att ligga på. För att vara på den säkra sidan och se till att det inte heller går att sitta på trappan har banken dessutom smetat in konstruktionen i någon sorts olja.

Vidrigt såklart, men vad ska denna form av exkluderande design kallas?


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

Fördjupning:

The Mesage is the Medium