Supervalåret: sosseriet goes normcore

vuzhdpkl9eevyy-1

För några dagar sedan skrev Patrik Lundberg mycket bra om fenomenet normcore och det klassförakt som uttrycks när hippa medelklassmänniskor försöker klä sig så konstlat omedetvetet som möjligt.

Jag skriver ”försöker” och ”konstlat” för det är ju inte så att arbetarklassen skulle ha dålig smak. Tvärtom. Alla vettiga stilgrepp, moden och subkulturer är stulna från arbetarklassen. Läs gärna Dick Hebdiges Subculture: The Meaning of Style för en akademisk redogörelse för fenomenet.

Lite hade jag väl anat att normcore skulle få en mäktig tillskyndare inom politiken, nämligen Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Partiet inför enligt Dagens Industri kavajförbud under valrörelsen.

Att ”klä ner sig” är inte ovanligt i politiska sammanhang. Ett perverst exempel är de akademiker och politiruker som i jakt på någon sorts arbetaridentitet börjar bära arbetskläder och grova skyddsskor. Inför förra valet lanserade moderaterna en klädkod där medarbetarna uppmanades lämna slipsar, pärlhalsband och minkpälsar hemma.

Vad sossarna hoppas uppnå genom att klä ner sig vet jag inte. Men det finns troligen få effektivare sätt att visa förakt för väljare genom att klä ut sig och för arbetarklassen genom att utgå från att den inte kan uppskatta en stilig kavaj.