Mörkröda Köpenhamn

Igår var det kommunval i Danmark. Valets stora segrare blev Enhedslisten, ett parti till vänster om Vänsterpartiets motsvarighet, Socialistisk Folkeparti. Enhedslisten (EL) har som uttalat målsättning att avskaffa kapitalismen. I Köpenhamn gick de till val på att kraftig begränsa bilismen i staden och hade en valslogan som löd ”bilerne bagerst!”.

I hela landet fick EL 6,9% av rösterna vilket är en tredubbling sedan förra kommunvalet. I Köpenhamn blev partiet näst störst med 20% av rösterna. I stasdelen Nørrebro fick partiet till och med flest röster, 27%.

Trots att tidigare nämnda Socialistisk Folkeparti gjorde ett katastrofval och att även Socialdemokraterna backade beskrev kommentatorer valet som det rödaste sedan 1946.

En hel del pittoreska småpartier ställde upp i Köpenhamn. Dock gick det ingen vidare för exempelvis Christiania-Listen, Hampepartiet, Den Lille Mand og Krigsveteranerne, Piratpartiet eller Kærlighedspartiet.

Framöver kommer Köpenhamn att styras av en koallition mellan S, SF, EL och socialliberala Radikale Venstre. Frank Jensen (s) fortsätter som borgmästare medan ELs kandidat Morten Kabell får hand om miljö- och trafikfrågor. Medan han placerar bilarna allra längst bak kan vi gljädjas åt att var femte köpenhamnare röstade på ett parti som går till val på att avskaffa kapitalismen.