Kulturen vecka 6 2013

tzs2mzdhoct9t1

I veckans nummer har Samira tagit sig an den italienske aktivisten Bifo, Daniel har sett Paradise: Love och Jennie har träffat konstnären Shora Dehnavi Goldkuhl. I papperstidningen hittar du som vanligt texter av Rebecka och mig. jag tipsar bland annat om detta:

Arbetskritisk feminism

För en tid sedan gav Silvia Federici ut några av sina viktigaste texter i boken Revolution at Point Zero. Federici är en av initiativtagarna bakom ”Wages for Housework”, en rörelse som ville belysa det faktum att kvinnor utför en massa oavlönat arbete. Texterna är skrivna mellan 70-talet och våra dagar och handlar bland annat om sexualitet, arbete i hemmet, affektivt arbete och reproduktionens roll i en kapitalistisk ekonomi. Federici visar inte bara att exempelvis hushållsarbete och reproduktion är former av arbete – enda skillnaden är att de inte är direkt avlönade eller att de inte är avlönade alls – utan också att dessa sysslor, ofta utförda av kvinnor är en förutsättning för att kapitalismen överhuvudtaget ska fungera.

The Knife

Syskonen Karin och Olof Dreijers band The Knife har tillhört mina favoriter ända sedan nen anonym person skickade deras första vinylsingel på posten för ett tiotal år sedan (träd fram, en belöning väntar). The Knife har låtit ganska olika genom åren så det är lika spännande varje gång de släpper något nytt. Förutom all bra musik kommer jag med glädje ihåg när de skickade konstnärsduon Unfucked Pussy utklädda till gorillor för att representera dem på grammisgalan och protestera mot den gubbslemmiga musikindustrin.

I april släpps albumet Shaking The Habitual, det första på många år. Redan nu kan du ta del av kortfilmen Full Of Fire i regi av Marit Östberg och med musik från albumet. Leta upp den på nätet. Jag vågar påstå att det är bland det bästa Sverige har att erbjuda för tillfället.

Utopia

Jag syftar inte på riktiga utopier. Sådana är livsfarliga. Alla bör veta var de är på väg, men det är när vi börjar spekulera i hur det ska se ut när vi kommer fram som det går illa. Om jag säger såhär: det har grävts en hel del onödiga diken på grund av utopier.

Den brittiska tv-serien Utopia kan jag däremot varmt rekommendera. Den utspelar sig i serietidningsmiljö. Det är dock ingen seriealbum som filmatiserats utan handlar om ett seriealbum skrivet av en person som visste alldeles för mycket för sitt eget bästa. Ett gäng nördar som hänger på ett nätforum kommer över manuset till den dittills okända uppföljare. Ett manus som några hänsynslösa typer som eventuellt är poliser också vill åt. Till varje pris.

Utopia är kryddad med humor, läkemedelsskandaler, datanördar, serienördar, övervakningsparanoia, mord, storpolitik, klassisk brittisk socialrealism, konspirationer, foliehattar, tortyrscener och världens coolaste 11-åring.

På seriens hemsida kan du själv räkna ut hur länge det dröjer innan ”dom” hittar dig. Ok, du måste låtsas att du bor i Storbritannien, men testa gärna. Roligt och skrämmande.