H P Lovecraft i regeringskansliet

Anton Abele kan mycket väl bli justitieminister i framtiden. Hans profilfrågor, ungdomsvåld och näthat, ligger inom området och att det inte krävs något blixtrande intellekt för jobbet bevisar Beatrice Ask dagligen.

Taktiken är uppenbar. Först låter man en idiot sparka in vidöppna dörrar sedan avfärdar man alla kritik som personangrepp. Medan alla är upptagna med att tycka synd om den mobbade ynglingen, klappa honom på huvudet och be om kraftfulla uttalanden mot krig, miljöförstöring eller djurplågeri genomförs hårdare tag mot ”våld” och ”hat”.

Allt kritik som riktas mot Abeles politik avfärdas nämligen med att kritikerna har problem med hans utseende eller låga ålder. Ibland får han dessutom  hjälp av media för att förstärka den här bilden. Så planen är vattentät. Inom en snar framtid kommer alla med tillgång till internetuppkopling att få hem var sitt lila kuvert.

Inte nog med det. Planen är faktiskt ännu smartare än så. Häromdagen fick jag ett brev som antyder att Anton Abele inte ens finns på riktigt. Läs själva:

Lovecraft, en av 1900-talets mest briljanta skräckförfattare, tecknade en vision av universum som fullkomligt likgiltigt inför människans öde. Kosmiska väsen, vars förmågor och intentioner vi aldrig kan få grepp om, ingjuter skräck i Lovecrafts karaktärer, inte så mycket för att de vill människan illa, utan för att de helt enkelt inte bryr sig om människans öde överhuvudtaget.

2000-talets version på denna likgiltighetens skräck kommer i modernaternas nya ärkebegrepp rättvisa. Likt de kosmiska vidundren hos Lovecraft står kreaturen inom moderaterna helt likgiltiga inför den arbetande befolkningens hälsa, liv och öde. Men de vill åtminstone låta oss ana deras intentioner: ett ”rättvisare” samhälle. Men vi som kan vår skräcklitteratur vet att det bakom ”rättvisan” inte gömmer sig annat än viljan att övergöda den inavlade överklassen, dessa kapitalets små yog-soggoths.

För att bättre kunna prångla ut sin förödelse har moderaterna också likt Herbert West i Re-Animator fogat ihop en Lovecraft look-a-like som ska förmedla den borgerliga skräcken: Anton Abele.

/En student vid universitetet i Miskatonic