Kulturen vecka 41

Johannes träffade filosofen Nina Power i samband med hennes sverigebesök tidigare i höst. Johan har träffat den norska sångerskan och kompositören Rebekka Karijord. Och missa för allt i världen inte den avslutande delen i Fredriks serie om OOO.

I papperstidningen dessutom  min och Rebeckas respektive spalt. Jag tipsar bland annat om nästa års bästa film. Ok, här också då…

[Profetia] Nästa års bästa film

Gus Van Sant har varit en favoritregissör sedan Drugstore Cowboy 1989. Han har fortsatt att göra bra filmer efter det, som exempelvis Good Will Hunting. Och dessutom blivit mer om mer politisk som exempelvis i Milk om gayaktivisten och politikern Harvey Milk, den förste öppet homosexuella som blivit vald till ett offentligt ämbete i Kalifornien. Elephant från 2003 är inte bara oerhört snygg. Den sa mig dessutom mer om skolskjutningar än alla artiklar, nyhetsinslag och dokumentärer tillsammans.

Promised Land har premiär i början av nästa år och handlar om Steve Butler (Mat Damon) och Sue Thomason (Frances McDormand) som kommer till ett litet samhälle svårt plågat av den ekonomiska krisen för att köpa rättigheter att genomföra så kallad hydraulisk spräckning (fracking) av invånare som hamnat i trångmål. Spräckning är en metod som används för att utvinna exempelvis naturgas och går ut på att man under högt tryck sprutar ner vatten och kemikalier i marken för att spräcka skifferlager och därmed komma åt gasen. Metoden har kritiseras för både sin miljöpåverkan och hälsorisker orsakade av kemikalierna.

Det uppstod både kontroverser och konspirationsteorier lång innan filmen var färdig. Så fort ryktet spreds sig att Promised Land handlar om spräckning började lobbyister samla in pengar för att göra en ”dokumentär”, FrackNation, om metodens förträfflighet. Promised Land är delvis finansierad av Image Nation Abu Dhabi ett statligt filmbolag i Förenade Arabemiraten. Enligt den konservativa tankesmedjan The Heritage Foundation ärSyftet skulle syftet med detta vara att slippa konkurrens genom att försöka bromsa utvecklingen av den amerikanska naturgasindustrin.

Promised Land bygger på en berättelse av Dave Eggers. Matt Damon, som också varit med och skrivit manus, samarbetar med Gus Van Sant för första gången sedan magiska Good Will Hunting. Det kan omöjligt sluta illa.